Merikotka yleistyy Päijät-​Hämeessä – asikkalalaiset kalastajat näkevät uljaan ilmestyksen lähes viikoittain  

Soinin pantava joukkonsa ojennukseen

Mielipidetutkimusten mukaan valtaosa kansalaisista torjuu kansanäänestyksen järjestämisen Suomen EU-jäsenyydestä. Ylen tuoreen kyselyn mukaan perussuomalaisten kansanedustajien selvä enemmistö sen sijaan haluaa EU-kansanäänestyksen.

Mielipidekyselyn tulos on odotettu ja hämmentävä. Eduskunta kävi harvinaisen kipakan keskustelun pari viikkoa sitten, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi pääministerin ilmoituksen Ison-Britannian kansanäänestyksen johdosta. Sen olisi pitänyt lopettaa hallituspuolueiden riveistä kimmonneet puheet ja spekulaatiot kansanäänestyksestä, mutta toisin kävi.

Oppositio tivasi keskustelussa useaan otteeseen, onko hallituksella yhtenäinen linja EU-politiikassa. Sipilä vakuutti, ettei linjassa ole mitään epäselvää. Kansanäänestystä ei tämän hallituksen aikana tule, eikä sitä tarvita.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on tuominnut tiukkasanaisesti perussuomalaisten leiristä kuuluneet vaatimukset EU-kansanäänestyksen järjestämisestä. Hän on pitänyt puheita vastuuttomina ja on sanonut niiden vaikuttavan negatiivisesti Suomen huteraan orastavaan talouskasvuun ja investointipäätöksiin.

Tilanne on perussuomalaisille kieltämättä hankala. Soini piti puolueneuvoston kokouksessa Lahdessa kesäkuussa puheen, jossa hän luetteli ison joukon hallituksen saavutuksia, joissa perussuomalaisten kädenjälki näkyy. Puolueen kannatus ei ole kuitenkaan osoittanut minkäänlaisia nousun merkkejä, pikemminkin päinvastoin.

Gallupkannatuksen romahduksesta huolimatta perussuomalaisten kansanedustajat ovat kantaneet hallitusvastuuta kiitettävästi. He ovat seisoneet yksituumaisesti hallituksen kipeiden ratkaisujen takana.

Nyt kansanedustajilla näyttää olevan ylivoimaisia vaikeuksia seisoa hallituksen yhteisen linjan takana. Tämä on ymmärrettävää, sillä puolue on syntynyt EU-kritiikin pohjalle. Perussuomalaiset on myös joutunut tinkimään hallituksessa monista periaatteistaan ja vaalilupauksistaan, josta puoluetta on kritisoitu voimakkaasti.

Hallituksen kannalta perussuomalaisten kansanäänestyshalut ja puheet äänestyksestä ovat kuitenkin kestämättömät. Perussuomalaiset on hallituspuolueena sitoutunut Suomen viralliseen EU-politiikkaan. Toiminnallaan perussuomalaiset antavat nyt seinäsyöttöjä oppositiokärjen hyökkäyksille.

Oppositiopuolueiden puheenjohtajat ovat jo ennättäneet syyttää perussuomalaisia kaksilla rattailla ajamisesta. Puolue puhuu yhtä hallituspuolueena, mutta kansanedustajat edustavat täysin päinvastaista linjaa.

Tilanne on kiusallinen ennen kaikkea pääministeri Sipilälle, mutta myös valtiovarainministeri Orpolle. Sipilän on tavalla tai toisella puhallettava peli poikki. Vellova keskustelu kansanäänestyksestä syö hallituksen uskottavuutta ja päätöksentekokykyä.

Katseet kääntyvät puheenjohtaja Soiniin. Hänen on pantava oma suunsa suppuun ja joukkonsa kuriin. Perussuomalaisten kansanedustajien soisi myös perehtyvän kesälomallaan Ison-Britannian ja Suomen eroihin. Euroopan finassi- ja talousmahteihin kuuluva Iso-Britannia voi pärjätä EU:n ulkopuolella, mutta pienelle Suomelle se olisi katastrofi.