Pitkä sisällissota loppuu viimeinkin Kolumbiassa

Koko läntisen pallonpuoliskon viimeinen mittava valtionsisäinen konflikti näyttää päättyvän. Kolumbian hallituksen ja vasemmistolaisen Farc-sissiliikkeen yli puoli vuosistataa kestänyt sisällissota päätettiin viime viikolla virallisesti rauhansopimukseen, josta oli neuvoteltu neljä vuotta Kuuban ja Norjan välityksellä. Osapuolten mukaan rauhansopimus on ”lopullinen, täydellinen ja kattava”. Sen merkitys on valtava.

Ainakin neljännes Kolumbian yli 46-miljoonaisesta väestöstä kärsi jollakin tavoin 1960-luvulla alkaneesta sisällissodasta, jossa kuoli arviolta neljännesmiljoona ihmistä. Tarkkaa määrää ei saada tietää koskaan, sillä kymmeniätuhansia ihmisiä on yhä kadoksissa. Lisäksi miljoonat ihmiset joutuivat pakenemaan kodeistaan väkivallan keskeltä.

Rauhansopimus vaatii vielä kolumbialaisten hyväksynnän kansanäänestyksessä syksyllä. Läpimeno on lähes varmaa, sillä maan perustuslakituomioistuimen päätöksellä sopimus vaatii taakseen vain yli 13 prosenttia äänioikeutetuista eli runsaat neljä miljoonaa ihmistä.

Aika näyttää nyt lopullisesti ajaneen sisällissodan ohi. Vuonna 1966 perustettu Farc on koko Latinalaisen Amerikan vanhin sissijärjestö. Se on vuosikymmenien sodassa menettänyt useita tärkeitä johtajiaan, ja ideologinen kipinäkin on hiipunut. Sissien määrä on huippuvuosista laskenut, eikä kaikille ole ollut aina selvää, mistä oikein on sodittu.

Kokonaan Kolumbian levottomuudet eivät pääty, sillä pienempi kapinallinen sissijärjestö ELN on jatkanut iskujaan. Silti pitkän sodan päättyminen antaa kolumbialaisille viimeinkin kaivatun mahdollisuuden alkaa korjailla yhteiskuntaansa. Sisällissodan repimässä maassa esimerkiksi väkivaltaiset huumekartellit pystyivät toimimaan melko vapaasti, ja Kolumbian poliitikkojen yhteyksiä oikeistolaisiin puolisotilaallisiin sissijärjestöihin ja rikollisjärjestöihin on epäilty yleisesti.

Kolumbia ja Peru ovat maailman suurimpia kokaiinin tuottajia. Huumekaupan ansiosta Farc on ollut maailman rikkaimpia sissiliikkeitä ja pystynyt jatkamaan sotaansa näin pitkään. Toivottavasti rauha Kolumbiassa kohentaa maan synkkää ihmisoikeustilannetta ja näkyy koko maailman huumetilanteessa muutoksena parempaan.