Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Bedre end sit rygte

For Barack Obama var det den globale afskedsaudiens. For Theresa May den globale tiltrædelsesaudiens.

Intet topmøde for G20-landenes stats- og regeringschefer uden nye deltagere omkring bordet og uden nye geopolitiske udfordringer at forholde sig til.

Brexit fylder allerede meget; ikke mindst på grund af den usikkerhed, der er skabt af, at det konservative regeringsparti i Storbritannien ikke har haft en plan for, hvordan der politisk skulle ageres ved et nej til fortsat EU-medlemskab.

USA har præsidentvalg om to måneder, og begge kandidater til at efterfølge Barack Obama har sat protektionisme højt på den politiske dagsorden.

Fra dansk side er G20 blevet betragtet som et nødvendigt onde i den forstand, at der ikke er tale om en demokratisk etableret mellemstatslig organisation, hvilket bl.a. betyder, at de nordiske lande kun er repræsenteret via EU.

G20 er en løs konstruktion uden et fast sekretariat, men med et årligt roterende formandskab, der imidlertid tæller to tredjedele af verdens befolkning, tre fjerdedele af verdenshandelen og 85 pct. af verdensøkonomien.

Som sådan savner G20 ikke legitimitet, og arbejdet siden finanskrisen ramte i efteråret 2008 har faktisk været præget af flere resultater, end man i udgangspunktet havde turdet håbe på. Reguleringen af finansindustrien er blevet koordineret gennem G20, ligesom stats- og regeringscheferne de senere år har intensiveret deres fokus på at skabe økonomisk vækst og beskæftigelse gennem øget handel.

Det netop overståede topmøde i Hangzhou understregede dog svagheden ved G20 – nemlig, at beslutningerne aldrig er mere bindende for de deltagende lande, end de hver især er villige til at acceptere.

Beslutningen fra topmødet i Brisbane, Australien, i november 2014 om, at det globale bruttonationalprodukt frem til 2018 skulle vokse med 2 pct. mere end den vækst, som Den Internationale Valutafond (IMF) på daværende tidspunkt forventede, vil næppe blive realiseret, fordi G20-landene ikke har gennemført de strukturelle reformer, der er forudsætningen for højere vækstrater. Siden 2008 har de eksempelvis indført 1.400 nye protektionistiske tiltag, der har svækket verdenshandelen i stedet for at styrke den.

Når der alligevel er grund til at glæde sig over de årlige G20-topmøder, er det på grund af deres værdi som det eneste globale forum, hvor stats- og regeringscheferne fra nogle af de mest centrale aktører kan mødes uden alt for stive rammer. Således har topmødet i Hangzhou været det eneste, hvor Ruslands præsident Vladimir Putin har kunnet mødes med stats- og regeringscheferne fra de lande, som han på én gang er på konfrontationskurs med og samtidig er tvunget til at samarbejde med om bl.a. Syrien.

Det giver ikke mening at kalde Hangzhou-topmødet for en succes eller det modsatte, da forhåndsforventningerne har været omtrent ikkeeksisterende.

Imidlertid lever vi i en tid, hvor viljen til at investere politisk kapital i at løse fælles, globale udfordringer er tankevækkende beskeden; da især når man kan iagttage den frembrusende, ansvarsforflygtigende populisme, der i disse år sætter den politiske scene i Europa, USA og andre dele af verden.

Om noget er der behov for en økonomisk resultatorienteret dialog, der viser verdens befolkning, at der samarbejdes om øget velstand, job og mindre ulighed. Netop i det perspektiv har G20 indtil nu ikke været leveringsdygtig.

.

Artiklens emner
G20
Barack Obama

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Artiklens emner

Her kan du se de emner, som indgår i denne artikel.

Ønsker du at følge et eller flere af dem, kan du klikke

Emnet findes nu på en liste under punktet Mine emner i menuen.

Du kan også tilgå listen ved at klikke på Se de emner du følger herunder.

Mine emner kræver minimum Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du følge emner og få besked, når der er nyt.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Teknisk fejl

Emnet kunne ikke følges, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Tilvalg

KØB!

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.