Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Findes der noget mere demokratisk end folkeafstemninger? Ja.

I demokratier har vi rigtige parlamenter. De skal leve op til deres ansvar.

Findes der noget mere demokratisk end folkeafstemninger? Alene ordet. Det smager af, ja, demokrati og inddragelse af vælgerne. Kan det være smukkere? Ja, det kan det, i allerhøjeste grad.

I weekenden blev der holdt to folkeafstemninger, en i Ungarn, en anden i Colombia. Begge var vejledende. I Ungarn drejede det sig om, hvorvidt landet skulle modtage flygtninge under EU’s kvoteprogram. I Colombia handlede det om fredsaftalen, som for nylig er indgået med oprørsbevægelsen Farc efter mere end 50 års borgerkrig.

Begge steder endte det i nederlag til regeringen. I Ungarn var der ganske vist et overvældende flertal imod kvoteflygtningene, sådan som premierminister Viktor Orban havde ønsket, men med en valgdeltagelse på 39,9 pct. lå man et godt stykke fra de 50 pct., der krævedes, hvis det ifølge ungarsk lov skulle have nogen vægt. I Colombia var deltagelsen endnu lavere: 37 pct. Her sagde 49,7 af dem, der stemte, ja til aftalen, men 50,2 pct. sagde nej. Det er altså mindre end ét procentpoint, som skiller lejrene.

Man kan sige meget om baggrunden for de to afstemninger. I Ungarn gik det ikke så meget om kvoteflygtninge – en ordning, der jo ikke rigtigt fungerer noget sted – men om den nationalkonservative Orbans magtpolitiske fægterier. Orban mener, at han kan score opbakning ved at angribe EU og andre internationale organisationer. Det har han gjort en rum tid, længe inden flygtningekrisen. Var man kynisk, kunne man sige, at asylsagen kommer som sendt fra himlen. Hans folk har antydet, at dunkle magter, bl.a. den ungarsk fødte finansmand George Soros, skulle stå bag det hele. Soros er jøde og bor i USA, så hos nogle på de yderste fløje, som de rygter åbenbart var stilet til, passer det udmærket.

I Colombia havde man regnet med et flertal for fredsaftalen, og den hårfine afvisning har overrasket begge sider. Også opinionsmålingerne forudsagde et noget andet resultat. Præsident Juan Manuel Santos vil imidlertid holde fast i våbenhvilen med oprørerne og fortsætte fredsprocessen.

De to begivenheder giver lejlighed til mere principielle overvejelser. De viser først og fremmest, at folkeafstemninger som politisk universalmiddel er en rigtig dårlig idé. De kan misbruges – som i Ungarn – eller de kan føre til en ulykkelig opsplitning som den, man nu ser i Colombia. Helt absurd bliver det, når Orban siger, at han bare vil mose videre med sin kvoteafvisning. Hvorfor så en afstemning?

Fortalere for folkeafstemninger peger ofte på Schweiz som et eksempel på, hvor fantastisk de fungerer. Rigtigt er det, at man der nok har mulighed for en større politisk debat end i Danmark – med fire afstemningsdage om 13 emner, alene på nationalt plan i år, befinder man sig så at sige i uafbrudt valgkamp. Men Schweiz er et særtilfælde. Folkeafstemninger fungerer som en slags erstatning for, at der ikke findes en formel opposition, fordi regeringens medlemmer kommer fra alle større partier efter den såkaldte konkordansmodel. Valgdeltagelsen er heller ikke imponerende, i reglen er det under halvdelen, der dukker op.

Folkeafstemninger er påkrævede, når grundloven – eller, i andre lande, forfatningen – forlanger det. Det er i reglen aktuelt ved afgivelse af suverænitet, f.eks. i forbindelse med EU, eller når selve grundloven skal ændres. I næsten alle andre tilfælde, og navnlig i enkeltsager, er det ansvarsforflygtigelse. I demokratier har vi rigtige parlamenter. De skal leve op til deres ansvar.

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Artiklens emner

Her kan du se de emner, som indgår i denne artikel.

Ønsker du at følge et eller flere af dem, kan du klikke

Emnet findes nu på en liste under punktet Mine emner i menuen.

Du kan også tilgå listen ved at klikke på Se de emner du følger herunder.

Mine emner kræver minimum Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du følge emner og få besked, når der er nyt.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Teknisk fejl

Emnet kunne ikke følges, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Tilvalg

KØB!

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.