Direct naar artikelinhoud
Standpunt

Het valt te hopen dat Clinton niet dezelfde fout maakt als de tegenstanders van de brexit

Het valt te hopen dat Clinton niet dezelfde fout maakt als de tegenstanders van de brexit

Koen Vidal is journalist bij De Morgen.

Mocht u, zoals de meeste Belgen, hopen dat Donald Trump géén president van Amerika wordt, dan is er op het eerste zicht goed nieuws voor u. In de jongste peilingen doet Trump het verschrikkelijk slecht terwijl Clinton momenteel de Queen of polls is. Volgens het alom gerespecteerde rekenwonder Nate Silver heeft Clinton nu 86 procent kans om op 8 november de verkiezingen winnen.

Koen Vidal.

Als je kijkt naar de kiespercentages dan is Hilary met 49 procent van de stemmen zeven procentpunten uitgelopen en als je het aantal kiesmannen bestudeert dan is het verschil bijzonder groot: 346 versus 191. Kortom: volgens de peilingen gaat Clinton voor een eclatante zege.

Maar het vervelende aan peilingen is dat ze niet enkel iets zeggen over de te verwachten uitslag maar ook een impact hebben op die uitslag.

Met zo'n grote voorsprong valt niet uit te sluiten dat de weinig overtuigde Clinton-kiezers zullen zeggen dat hun stem niet nodig is en dat ze hun geweten niet hoeven te forceren door op een kandidaat te stemmen waar ze eigenlijk maar half achter staan. Dat effect kan al snel een aantal procentpunten verschil maken.

Het vervelende aan peilingen is dat ze niet enkel iets zeggen over de te verwachten uitslag maar ook een impact hebben op die uitslag

En dan heb je de Republikeinse kiezers waarvan velen zich in een nog veel grotere gewetensnood bevinden. Sinds locker room vinden vele conservatieve vrouwen en religieuze kiezers dat ze niet voor een kandidaat kunnen stemmen die zich meermaals bezondigde aan menselijk onaanvaardbaar en 'onchristelijk' gedrag.

Betekent dit dat al die Republikeinen hun beslissing al hebben genomen? Niet echt, want het is niet zeker of de aversie ten aanzien van Clinton er uiteindelijk niet voor zal zorgen dat veel Republikeinen toch nog naar de stembus zullen trekken om voor Trump te gaan: een man waarmee ze het tot voor enkele weken best nog konden vinden.

Komt daar nog bij dat de peilingen geen rekening houden met de schaamte-factor. Veel Trump-kiezers komen zonder blozen uit voor hun keuze, maar er zijn ook bijzonder veel Amerikanen die liever niet geweten hebben dat ze op de vastgoedmagnaat stemmen: al was het maar om ruzie met hun partner, kinderen of buren te vermijden.

De komende dagen valt te verwachten dat de Hillary-campagne massaal actie zal ondernemen om Democratische kiezers duidelijk te maken dat ze op 8 november naar de stembus moeten uitrukken en dat de strijd pas gestreden is als er voldoende stemmen binnen zijn.

In die zin valt te hopen dat Clinton niet dezelfde fout maakt als de tegenstanders van de brexit: die slaagden erin om de peilingen te winnen maar verloren de stembusgang aan politici die je rationeel bijzonder moeilijk kunt inschatten en op het beslissende moment voor irrationele horror kunnen zorgen.