Un an de la #Colectiv: Ce s-a schimbat

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 16:44
3996 citiri
Un an de la #Colectiv: Ce s-a schimbat

La un an dupa tragedia petrecuta in clubul Colectiv, doar victimele si urmasii celor disparuti in accident au ramas cu durerea si lectiile de viata.

Schimbarea atat de vehement ceruta in piata, reformele si noul inceput asteptat de o buna parte a societatii trebuie sa ne obisnuim ca nu se vor intampla. Cel putin nu acum. Si nu asa cum incearca sa fie mimata de unii.

Partidele politice sunt barometrul cel mai bun pentru a intelege de ce toate asteptarile din urma cu un an trebuie rescrise sau uitate.

Si speranta innoirii clasei politice trebuie sa-si prelungeasca termenul de predare intr-un viitor nedefinit, intrucat alegerile locale si listele anuntate pentru parlamentare fie sfideaza orice asteptare, fie exprima neputinta si haos.

O prima lectie care trebuie invatata de aici este si pentru cei care au sperat ca un accident, oricat de tragic si dureros in sine, poate provoca schimbarea unei intregi clase politice, indiferent cat de expirata si corupta ar fi fost aceasta. E o lectie pe care poate ca ar trebui sa o invatam cu totii rapid, pentru a nu suferi traume si mai mari in viitorul apropiat.

Dar partidele vor plati sau vor castiga la alegeri, in functie de abilitatea de a-si fi dozat resursele si mesajele pe bursa asteptarilor si iluziilor cetatenilor.

Din nefericire, guvernul de tehnocrati nu se supune acestui joc democratic. El a fost investit de la bun inceput, iar premierul si ministrii si-au asumat asta, cu rolul unui arbitru neutru care sa lase timp partidelor sa se schimbe.

Din acest punct de vedere, tehnocratii care s-au folosit de functia din Guvern ca de o rampa de lansare catre partide cred ca sunt, cel putin moral, mai vinovati decat politicienii.

Venind la putere in urma unei tragedii cu un impact emotional atat de puternic, folosirea functiei de catre un ministru sau secretar de stat pentru lansarea in politica si castigarea unui mandat de parlamentar, in opinia mea, ar trebui sa fie mai condamnabila decat incapatanarea unui partid de a-si innoi absurd lista.

Exemplul care imi vine primul in minte este proaspata demisie a ministrului de la Fondurile Europene, Cristian Ghninea, care a aterizat direct pe listele USR.

La fel de dezamagitoare sunt, din acelasi punct de vedere, si oscilatiile si fentele premierului Dacian Ciolos, care si-a pastrat formal cuvantul de a nu candida, dar se lasa sprijinit de oricine vrea sa-l aiba premier si dupa alegerile din 11 decembrie.

Dacian Ciolos, erou salvator pentru PNL si ancora pentru alegatorii anti-PSD

Ghinionul in toata aceasta neintelegere este ca, de la cei care se astepta cel mai mult schimbare, aceasta nu vine sau este livrata haotic, iar de la cei care nu se astepta, ea este mimata exact atat cat sa provoace iluzia realizarii ei.

In rest, schimbarile alea majore care ar fi trebuit sa urmeze dupa Colectiv sunt reflectate, de exemplu, in stirea ca peste 50% din localurile inchise dupa tragedia din 30 octombrie 2015 au fost deja redeschise. Sau ca sectia de arsi a spitalului Floreasca este in continuare neutilizabila.

Dar probabil cel mai prost mesaj posibil pe care il puteam primi la un an de la Colectiv este reactia societatii si a presei in fata stirii din Galati unde doi oameni au fost incendiati, premeditat si nu accidental.

Lipsa de reactie in fata acestui act barbar, doar pentru ca victimele erau oameni ai strazii, ar trebui sa ne spuna si de ce, de fapt, nu s-a schimbat nimic dupa Colectiv. Si cat de greu este drumul, in realitate, catre o schimbare asa cum a fost ea visata in urma cu un an.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#victime Colectiv, #clasa politica Colectiv , #Colectiv