Vaikka demokraattien Hillary Clinton sai Yhdysvaltain presidentinvaaleissa enemmän ääniä, onnistui presidentiksi valittu republikaanien Donald Trump lyömään kilpailijansa vaalit ratkaisseiden valitsijamiesten määrässä.

Trumpin menestyksen ydin oli se, että hän onnistui puhuttelemaan erityisesti iäkkäämpiä äänestäjiä ja mobilisoimaan tärkeimmissä osavaltioissa äänestysuurnille poikkeuksellisen paljon kouluttamattomia, alemman keskiluokan miehiä ja naisia.

Trump myös osasi rakentaa itsestään äänestäjiin vetoavan kuvan vahvana johtajana, joka tekee Amerikasta jälleen suuren ja omaa etua tavoittelevan maan, josta työpaikat eivät katoa ulkomaille, ja josta ihmisten turvallisuudentunnetta uhkaavat laittomat siirtolaiset ja muslimit karkotetaan.

Toinen Trumpin menestyselementti oli hänen viestintätyylinsä. Karismaattisesti omana itsenään esiintynyt Trump sanoitti ihmisten ongelmat, pelot ja niihin löytyvät ratkaisut käyttämällä yksinkertaisia iskulauseita, joista osa perustui puolitotuuksille.

Sekä Britannian Brexit-kampanja että Trumpin kampanja näyttänevät mallia myös Suomessa ja Euroopassa lähivuosina käytäviin vaaleihin. Osa puolueista yrittää varmasti rakentaa vaalivoittoaan samoille teemoille, eli eliitin vastustamiseen, muukalaiskammoon ja protektionistisen nationalismin varaan.

Myös suomalaisen vaalitutkimuksen mukaan parhaat menestysedellytykset ovat tällä hetkellä sellaisilla puolueilla, joilla on vahva, karismaattinen johtaja sekä selkeä, yksinkertainen poliittinen viesti.

Suurin oppositiopuolue, SDP, näytti jo tällä viikolla varjobudjetissaan mallia iskulauseiden voimasta. SDP vertasi Juha Sipilän (kesk) johtamaa hallitusta "kolmeksi iloiseksi rosvoksi", jotka "kaverikapitalismin" keinoin siirtävät rahat köyhiltä rikkaille.

On myös mahdollista, että ennen seuraavia eduskuntavaaleja perussuomalaiset nostavat vaaliteemakseen ”Irti EU:sta” -kampanjan.

Kysymys kuuluu, kuinka kauan yksinkertaiset viestit uppoavat äänestäjiin, varsinkin jos valtaan pääsy näyttää toteen, että monimutkaisiin ongelmiin on vaikea löytää yksinkertaisia ja helppoja ratkaisuja.

Suomalaiset ovat älykästä väkeä. Iskulauseiden ja vastakkainasettelun sijaan he ansaitsevat selkeää ja hyvin perusteltua politiikkaa, joka repimisen sijaan rakentaa tulevaisuutta.