Bana, 7, instängd i förödelsens Aleppo

1 december 2016.

Syrien.

Aleppo är på väg att falla. I måndags återtog Bashar al-Assads armé tillsammans med Ryssland de östra delarna av staden i norra Syrien som rebellerna haft kontroll över sedan 2012. Drygt 50 000 människor har flytt området bara under de senaste fyra dagarna.

Av förklarliga skäl är det svårt att få någon nyhetsrapportering från krigszonen. Den information som ändå når omvärlden kommer ofta via hjälporganisationer och människor som fortfarande kan använda internet.

En av dem är sjuåriga Bana al-Abed som twittrar med sin mamma från östra Aleppo.

Skolan bombades

Sedan mitten av september har man kunnat följa familjens kamp för att skapa en vardag mitt i förödelsen. Banas skola bombades sönder förra året och sedan dess har hennes mamma Fatemah försökt undervisa Bana i hemmet. De läser Harry Potter och målar teckningar.

I måndags, när rebellerna slog till reträtt, bombades Banas och Fatemahs bostad. "Vi har inget hem nu. Jag har mindre skada. Jag sov inte sen i går. Jag är hungrig. Jag vill leva, jag vill inte dö.", twittrade Bana.

Familjen uppmanar omvärlden att be för dem och de 200 000 som är kvar i östra Aleppo.

Bilderna från staden är fansansfulla. Av det som tidigare varit ett världsarv med Syriens största befolkning återstår ruiner. Med svält och bomber har den syriska regeringen med sina allierade förvandlat området till en dödszon. President Putin säger att Ryssland inte har något annat val än att "rensa upp i terrornästet i Aleppo", trots att civila finns där.

Organisationen Vita hjälmarna, som arbetar för att rädda människor ur ruinerna, säger att bombningarna saknar motstycke hittills under kriget.

Rädslan för att tillfångatas av Syriens ökända underrättelsetjänst har gjort att de kvarvarande civila inte har vågat fly från östra Aleppo. Man har helt enkelt inte litat på att de korridorer som regimen och Ryssland upprättat för evakuering är säkra.

Politisk låsning

Striden om Aleppo är avgörande för krigets utfall. De politiska låsningarna i världssamfundet och att rebellerna har tvingats dra sig tillbaka gör att en fredlig uppgörelse är utom räckhåll.

När den arabiska våren inleddes 2010 blev internet och sociala medier viktiga verktyg för att mobilisera krav på demokratiska reformer. Proteströrelsen kändes som början på en ny värld. Men bakslaget blev värre än någon hade kunnat föreställa sig.

Världen tittar på

Nu kan vi i stället följa utvecklingen via människor som sjuåriga Bana. I en av sina senaste tweets skriver hon att hennes dockor dött i bombningarna.

Och världen bara tittar på.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.