Direct naar artikelinhoud
Standpunt

De media kunnen door Trump slagkrachtiger worden, als ze zich niet laten afleiden door de presidentiële relschopperij

Persagentschap Reuters verspreidde deze beelden van de inauguratie van Trump (2017) en die van Obama (2009).

Barbara Debusschere is journalist bij De Morgen.

Kan witte plastic vloerbedekking optisch bedrog veroorzaken?

Een dag na de eedaflegging van de 45ste president van de VS zagen media zich verplicht die vraag zo grondig ­mogelijk te beantwoorden. Want wie, naar waarheid, schreef dat er bij de eedaflegging van Obama in 2009 veel meer mensen aanwezig waren, is door de nieuwe bazen in het Witte Huis frontaal aangevallen.

Vijf van de in totaal zes minuten durende ­eerste persbriefing gebruikte woordvoerder Sean Spicer om de media te beschimpen. Omdat ze zogezegd met opzet ‘valse vertelsels’ verspreidden en geen rekening hielden met die witte vloerbedekking die op de National Mall lag en die de indruk zou hebben gewekt dat er minder volk aanwezig was.

Barbara Debusschere.

Dat deed hij zo agressief en met foute cijfers, dat Chuck Todd van NBC “hier geen adjectieven meer voor vindt”. De correspondent van The New York Times, Glenn Thrush, kon enkel “Kaak raakt vloer” tweeten.

Trumps tirade tegen de pers roept drie ­vragen op:

Ten eerste: hoe ver zal hij zijn ‘oorlog met de media’ drijven? Krijgen ‘stoute’ journalisten geen toegang meer tot overheidsinformatie? Worden ze verbannen en geïntimideerd?

Ten tweede: wat met de onderwerpen die ertoe doen? Reporters die zich moeten bezighouden met een detailstudie van witte vloer­bedekking en met zichzelf verdedigen, zijn niet aan het berichten over pakweg de strijd tegen IS of de impact van de afschaffing van Obamacare.

Het lijkt er niet op dat dat protest snel gaat liggen. En de geschiedenis leert dat het doorgaans boze massa’s zijn die verandering afdwingen

Wat leidt tot de derde vraag: kan de democratie hier alerter en dus sterker uitkomen?

Nu al is het antwoord daarop positief.

Want nooit hebben zoveel burgers geprotesteerd tegen het aantreden van een nieuwe Amerikaans president, zowel in de VS zelf als wereldwijd. Op ieder continent, tot in Kenia, Honolulu en Brazilië, Thailand, Antarctica en Alaska, kwamen honderdduizenden mensen op straat.

Het lijkt er niet op dat dat protest snel gaat liggen. En de geschiedenis leert dat het doorgaans boze massa’s zijn die verandering afdwingen.

Al even waarschijnlijk is dat ook de media door Trump net nog slagkrachtiger worden, als ze zich tenminste niet laten afleiden door de presidentiële relschopperij.  Zo pompt The New York Times alvast vijf miljoen extra in onderzoek. En hierover leert de geschiedenis dat die andere leider van de VS die een oorlog tegen de media voerde – Richard Nixon – zo vooral de onderzoeksjournalistiek een boost gaf en zijn eigen val organiseerde met het Watergate-schandaal.

En hierover leert de geschiedenis dat Richard Nixon zo vooral de onderzoeksjournalistiek een boost gaf en zijn eigen val organiseerde met het Watergate-schandaal

Soms herhaalt de geschiedenis zich niet alleen in negatieve zin.