Cum am trait sfarsitul democratiei

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 07:08
8070 citiri
Cum am trait sfarsitul democratiei

Adevarata "marte neagra" a democratiei romanesti a fost una suprarealista, in care s-a intamplat ceea ce majoritatea se astepta sa se intampla, dar ce multi sperau ca va putea fi evitat in ultimul moment.

Sa fim seriosi, indiferenta Puterii fata de protestele masive de strada din ultima perioada ne-a aratat de acum cateva zile ca majoritatea PSD-ALDE nu se incurca de o reactie civica fara precedent a societatii romanesti.

De la declaratiile sfidatoare ale lui Tariceanu si pana la neimplicarea cu accente mitomane a lui Dragnea in discutii, totul sugera ca Guvernul compus din oameni din esaloanele inferioare ale partidelor va merge pana la capat.

Modul in care Cabinetul Grindeanu a ales sa faca acest lucru spune si el multe.

Ordonanta de urgenta privind modificarile Codurilor Penale nu s-a aflat pe ordinea de zi si nici macar pe ordinea suplimentara a sedintei de guvern, fiind introdusa de ministrul Justitiei, Florin Iordache, in ultima clipa. Iar adoptarea ei a fost anuntata de acelasi Iordache, cu o voce tremuranda, dar cu o atitudine mai mult decat obraznica, aproape de miezul noptii!

Despre efectele ordonantei care redefineste abuzul in serviciu si dezincrimineaza favorizarea infractorului s-a tot scris si discutat, asa ca nu mai reiau argumentele aici. Cine a dorit sa se informeze a avut cu siguranta o multime de posibilitati s-o faca. Si nu-s putini cei care au aflat ce inseamna acest act al Guvernului.

Daca exista un lucru bun din toata aceasta rusine nationala, ei bine acest lucru este atitudinea civica. Eu nu-mi amintesc ca vreodata, in Romania, mii de oameni sa iasa in strada spontan pentru a protesta fata de o lege destul de abstracta pana la urma, care tine mai mult de principiile statului de drept decat de interesul direct al fiecarui individ.

La ora 23:00, ministrul Justitiei anunta adoptarea ordonantei, iar la miezul noptii sunt deja mii de oameni in fata sediului Guvernului, cu alte mii pe drum.

Asta intr-o seara de marti, marea majoritate a celor care au protestat urmand a merge la job peste numai cateva ore. S-a protestat pasnic, in ciuda unor incercari destul de evidente de a provoca incidente, oamenii au strigat ce si-au dorit sa strige, iar dupa cateva ore s-au indreptat spre casa.

Ramane pentru istorie acest episod, un exercitiu de demnitate al poporului roman, care reactioneaza in fata nedreptatii din proprie initiativa.

Ma tem insa ca aceasta trezire a constiintei civice vine mult prea tarziu. Adoptarea ordonantei este, in opinia mea, lovitura decisiva aplicata democratiei. Prin aceasta masura, actuala majoritate nu a demonstrat doar ca nu da doi lei pe statul de drept, ci a creat un precedent.

Din momentul de fata, cerul este limita pentru clasa politica. Majoritatea PSD-ALDE a dat tonul, unul rusinos, insa ar trebui sa ne temem de ce urmeaza.

Ordonanta asta este doar inceputul unei perioade in care clasa politica va incerca, si probabil ca va reusi, sa se desprinda definitiv in casta superioara a Romaniei. Cu fiecare lege sau act normativ care ii favorizeaza pe cei putini si alesi, falia dintre noi si ei se va adanci pana in punctul in care aceasta ruptura va fi ireversibila.

Vi se pare utopic un viitor in care alegatorul roman va avea de ales intre Gabi Firea si Florentin Pandele? Exemplul este ales la intamplare, insa subliniaza faptul ca politica din Romania este tot mai mult o afacere de familie, iar privilegiile pe care alesii singuri si le acorda nu fac decat ii distanteze si mai mult de alegatori.

De ce inseamna ordonanta lui Iordache sfarsitul democratiei? Haideti sa va intreb eu altceva.

Ati citit valul de dezvaluiri despre puroiul colosal din sistemul sanitar? Credeti ca, in aceste conditii, achizitiile facute de spitalele publice, finantate de noi toti, vor fi facute legal? Si ce ar opri un legislativ care a recurs la emiterea unei asemenea ordonante in miez de noapte sa mai emita una, mai ales ca acolo interesul financiar este mult mai mare?

Dar despre autostrada surpata, cea inaugurata de Ponta in 2014 si pe care nici acum nu se poate circula ca lumea, ati auzit? Ei bine, ce ii opreste sa faca la fel de prost fiecare viitor kilometru de autostrada?

Dar ce ii opreste sa decida prin lege ca autostrada in Romania inseamna un drum de doua benzi pe sens peste care s-a aruncat o mana de asfalt?

Intelegeti unde vreau sa ajung? Din momentul acesta, totul este posibil. Romania are un Legislativ care poate legifera practic orice si are un Executiv care, atunci cand Legislativul sovaie, poate legifera el orice. Iar cum interesul public nu inseamna nimic pentru actuala clasa politica, pentru ca aici vorbim si de o complicitate ticaloasa a Opozitiei, are cineva asteptarea reala ca guvernarea se va face in beneficiul cetateanului?

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ordonanta Justitie Iordache, #ordonanta Coduri Penale Guvern, #proteste ordonanta Guvern , #justitie