Direct naar artikelinhoud
Standpunt

Je kunt Trumps steun aan Sessions loyaal noemen, maar hij is ook roekeloos

Bart Eeckhout.

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 

In de VS komt minister van Justitie Jeff Sessions in het nauw omdat hij vroegere contacten met de Russische ambassadeur verzwegen heeft voor het parlement. Na een dag merkwaardig zwijgen heeft president Donald Trump dan toch besloten zijn steunbeer op Justitie expliciet en voluit te blijven steunen. 

Dat is wat Amerikanen 'double down' noemen: als het spannend wordt, verdubbel je de inzet. Hoog spel. President Trump heeft zijn lot verbonden aan dat van een gewaardeerde medestander die aantoonbaar op zijn minst kansen gemist heeft om de waarheid te vertellen. Je kunt dat loyaal noemen, maar het is ook roekeloos.

Onder ede

Want het is wel niet gering wat minister Sessions aangewreven kan worden. De vraag die de vraag van de week lijkt te worden – mag een minister liegen? – krijgt in dit Amerikaanse geval een helder en eenvoudig antwoord: neen.

Jeff Sessions heeft in een hoorzitting onder ede nagelaten de waarheid te vertellen over zijn contacten met de Russische overheid. Dat is nog wat anders dan cijfers verdraaien in een bakkerskrant. Dit is strafbaar. De minister hangt vervolging boven het hoofd voor meineed of minstens voor het niet-verschaffen van juiste informatie aan het parlement.

Meerdere pionnen waren al gesneuveld. Met Sessions komt nu een toren in het vizier op het schaakbord van Donald Trump

En zo schuift de Kremlin-connectie almaar dichter naar de Ovalen Kamer in het Witte Huis. Meerdere pionnen waren al gesneuveld. Met Sessions komt nu een toren in het vizier op het schaakbord van Donald Trump.

Paleoconservatieven

Met elke nieuwe onthulling over banden met het regime van Vladimir Poetin dringt de vraag zich wat meer op wat Trump en zijn omgeving zelf wisten over die inmenging. Voorlopig houdt de branddeur van het Witte Huis stand, maar de rook komt stilaan naar binnen.

Voorlopig houdt de branddeur van het Witte Huis stand, maar de rook komt stilaan naar binnen

Dit verhaal reikt tot in Europa. De radicaal-rechtse Jeff Sessions zit in het netwerk van paleoconservatieven, waartoe ook Filip Dewinter, Geert Wilders of Frauke Petry behoren. Dewinter noemt Sessions graag een 'vriend'. Het was een gemeenschappelijke kennis van hen beiden die de VB'er ooit bij de Syrische dictator Assad vergezelde. Verbind de puntjes en je komt in Moskou uit. Met zijn autoritaire, nationalistische en xenofobe machopolitiek is de Russische president Vladimir Poetin de grote held van dit gezelschap.

Poetin is ook de orkestmeester, die zijn kameraden inzet om de westerse democratieën van binnenuit uit te hollen. De manoeuvres van Jeff Sessions tonen aan hoe dicht dit netwerk al bij de kern zit. Dat moet ons meer zorgen baren dan de onwaarheden van een Amerikaans minister.