Pääkirjoitus

Luot­ta­mus­pu­la yli At­lan­tin

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei säästellyt suomiessaan presidentti Donald Trumpin tapaa syventää luottamuspulaa puolustusliittolaisiinsa. Merkelin puheen on syytä herättää myös suomalaiset turvallisuusympäristön muutoksiin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tunnetaan pidättyväisenä ja sanomisiaan tarkoin punnitsevana. Kokeneena ja vaikutusvaltaisena suuren EU-maan johtajana Merkel tietää, että hänen mielipiteillään on poikkeuksellinen painoarvo, eikä niitä siksi sovi nakella miten sattuu.

Viikonloppuna julkisuudessa esiintyi toisenlainen Merkel. Ylimaltillisuudesta ei ollut tietoakaan, kun Merkel kertoi pariin eri otteeseen tiukkasanaisesti, mitä ajattelee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tavasta suhtautua Eurooppaan.

EU:n puolustusajattelun kannalta Merkel saattoi pitää yhden tärkeimmistä puheenvuoroistaan sunnuntaina Münchenissä. Merkel ilmoitti, että "meidän eurooppalaisten täytyy todella ottaa kohtalomme nyt omiin käsiimme". Yhtenäinen EU on tärkeä voima epävarmoina aikoina.

Merkel kertoi huomanneensa keskinäisen luottamuksen ajan olevan ohitse. Tällä hän tarkoitti Euroopan ja Trumpin johtaman Yhdysvaltain kumppanuussuhdetta turvallisuuden takaamisessa. Nykyisellä otteella se viilenee taatusti.

Liittokanslerin sanat hätkäyttivät niin Euroopassa kuin valtameren toisella puolen. Viesti tuli selväksi. Merkel ei pidä Trumpia riittävän luotettavana hahmona johtamaan suurvaltaa tai ymmärtämään kansainvälistä politiikkaa.

Luottamuspula on syvä. Se ilmeni vielä maanantaina, kun Merkel puuskahti toisessa puheessaan, että kansallisiin silmälappuihin pukeutuva ei näe ympäröivää maailmaa ja jää ajatuksineen yksin.

Merkelin näkemykset Trumpin politiikasta ja euroatlanttisten suhteiden kehittymisestä ovat tarkkaan harkittuja ja oikeaan osuneita. Yhdysvalloissa asiantuntijat totesivat ulostulon jälkeen, että liittokanslerilla on vahvat perusteet puheelleen.

Trump on vienyt omalla erittäin harkitsemattomalla toiminnallaan suhteita huonompaan suuntaan. Näkemyseroja ei kyetty tasoittamaan viime viikon Nato-maiden kokouksessa eikä johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän tapaamisessa.

Merkelin voidaan nähdä valmistelevan saksalaisia siihen, että heidän on otettava merkittävämpi rooli Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa yhdessä Ranskan kanssa.

Myös suomalaisten on syytä havahtua mahdolliseen painopisteen muutokseen turvallisuusympäristössä. Näin voi käydä nopeastikin, jos Euroopan ja Yhdysvaltain näkemykset alkavat eriytyä yhä kauemmas.

Trump on kääntänyt kelkan aivan toiseen suuntaan mihin EU on pyrkimässä turvallisuuspolitiikassaan. Trump näyttäisi olevan hylkäämässä ajatuksen, että vahvat liittolaissuhteet Eurooppaan ovat tarpeen.

Merkelin puheenvuorot sopivat hyvin yhteen tasavallan presidentti Sauli Niinistön pohdiskelujen kanssa. Niinistö esitti joitakin vuosia sitten ajatuksen eurooppalaisesta Natosta. Se voi Trumpin vetämän linjan takia ajankohtaistua. Edessä voi olla myös kysymys Suomen roolista siinä.