Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige
Naomi Abramowicz

Kommuner ska inte stödja mansfri festival

Det är inne med könsseparatism. Men det betyder inte att det offentliga behöver haka på trenden. 

Emma Knyckare vill ha en mansfri festival.
Foto: KITTY LINGMERTH
Publikhav under Bråvallafestivalen.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Det slutar sällan väl när politiker och byråkrater försöker sätta den egna kommunen på kartan. Falkenberg är ett utmärkt exempel på detta. 

Det började egentligen med Bråvallafestivalen. I juli sa Folkert Koopmans, festivalens grundare, att den skulle ställas in nästa år på grund av de sexuella övergrepp som begåtts under musikfesten. 

Emma Knyckare vill ha mansfri festival 

Dagen därpå twittrade komikern och programledaren Emma Knyckare: ”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?” 

Uppenbarligen tyckte även Falkenberg kommun att det var en asfet idé med en könsseparatistisk festival. Kristjan Fannar, destinationsutvecklare på det kommunala bolaget Destination Falkenberg, hörde av sig till Emma Knyckare och sa att Falkenberg kommun gärna ville vara med på ett hörn. Kanske kunde festivalen anordnas där? 

I en intervju säger Fannar: ”Jag tycker det är en tragisk utveckling i Sverige. Och kommer någon med en motreaktion på det så tycker jag att de ska få höras och får visa upp sitt förslag. Men det ska absolut vara enligt lagen och kollas upp.” 

Just det, det var där med lagen också. 

Det är problematiskt att en kommun stöder en festival för allmänheten som utesluter halva befolkningen, säger Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet. Det finns en risk för att det strider mot den grundlagsstadgade likhetsprincipen: att en kommun ska behandla alla sina medborgare lika, anser Svensson.  

Om Falkenberg vill stödja en festival där kvinnor kan känna sig trygga är det en betydligt bättre idé att satsa på säkerheten och anställa fler väktare. Att göra den mansfri är ingen lämplig lösning, framför allt för att det eventuellt strider mot lagen. Men det är inte det enda problemet. 

Ponera att det inte finns några lagliga hinder för Falkenberg att vara med och engagera sig i festivalen. Betyder det att det är helt okej att en offentlig aktör hakar på den könsseparatistiska trenden?

Trygga rum ingen hållbar lösning 

Att lösningen på sexuella övergrepp skulle vara mansfria festivaler är inte en politiskt neutral idé. Snarare är det en ytterkantsuppfattning att kvinnor måste ha "trygga rum" för att slippa utsättas för trakasserier. Den finns både bland poppiga vänsterfeminister och moralpoliser i förorten. 

Det är fritt fram för politiker och debattörer att tycka vad de vill. Men att en kommun köper den premissen är olämpligt. 

Det betyder inte att offentliga aktörer ska vara neutrala inför att kvinnor utsätts för sexuellt våld. Tvärtom. De bör göra mer för att kvinnor ska känna sig trygga i det offentliga rummet. Men lösningen kan inte vara att skilja könen åt.  

Oavsett vad som sker med den mansfria festivalen kan i alla fall Falkenbergs destinationsutvecklare känna sig nöjd. 

Tycka vad man vill om könsuppdelning och eventuella bekymmer med lagen, men Falkenbergs kommun hamnade i alla fall på kartan den här veckan. 


Läs också: 

Systerskapet lika illa som gubbväldet 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.