Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Angela Merkel

En seger med bitter eftersmak för Merkel

BERLIN

Angela Merkel tycks få behålla jobbet.

Men det finns rejält med smolk i hennes glädjebägare.

Hon är också orsaken till att det första högernationalistiska partiet kommit in i den tyska riksdagen och blivit Tysklands tredje största parti.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Valresultatet blev inte vad Angela Merkel hade hoppats på.
Foto: FEDERICO GAMBARINI / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Protester mot Afd i Berlin.
Foto: KAY NIETFELD / AP TT NYHETSBYRÅN

Det gick på sätt och vis som väntat. Förbundskansler Angela Merkel och hennes CDU förblir Tysklands största parti och det blir nu Merkel som för fjärde gången får chans att bilda regering och styra landet i fyra år till.

Om hon sitter tiden ut, så kommer hon att tangera Helmut Kohls rekord som den mest långvariga förbundskanslern i Tysklands historia. Han satt i 16 år.

Men det här blev ändå inte det valresultat som Angela Merkel hoppats på. Inte alls. CDU väntas få cirka 33 procent av rösterna, det är faktiskt en förlust med över åtta procentenheter jämfört med 2013. Inte direkt något att jubla högt åt.

– Det är ingen idé att hymla, vi hade hoppats på ett bättre resultat. Det är fullständigt klart, medgav Merkel själv.

Men hon konstaterade också helt korrekt att som största parti så har hon mandat att bilda en ny regering. Det är faktiskt inte många regeringschefer som ens får en sådan chans efter att ha styrt i tre valperioder.

Merkel har de senaste fyra åren styrt landet tillsammans med partiets traditionella huvudmotståndare, socialdemokratiska SPD. Det har stått socialdemokraterna mycket dyrt.

”I kväll tar samarbetet med CDU slut”, sade SDP-ledaren Martin Schulz efter söndagens val.
Foto: FELIPE TRUEBA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Partiet gjorde sitt sämsta valresultat sedan Förbundsrepubliken Tyskland föddes 1949. Kommer verkligen socialdemokraterna att vilja fortsätta styra med Merkel när de får betala så högt pris för det?

Nej, var det första svaret från partiledaren Martin Schulz.

– I kväll tar samarbetet med CDU slut. Vi går i opposition, sa han och fick talande nog den största applåden för kvällen.

Det sista ordet är kanske inte vara sagt, men Schulz var fortsatt klart irriterad när han möte Merkel och de andra partiledarna i den traditionella eftervalsintervjun på tysk tv. 

Traditionellt är det dock med det liberala FDP som CDU suttit i regering i. Men detta är dock nya tider. För första gången så kommer sex partier att komma in i den tyska förbundsdagen. Under många år var det egentligen bara tre, med FDP som den eviga regeringspartnern.

FDP kom inte ens in vid det förra valet 2013. Då hade partiet suttit just i koalition med Merkel i fyra år och betalt priset för det.

Men FDP är nu tillbaka i riksdagsvärmen. Men den gamla modellen fungerar inte längre. CDU och FDP har helt enkelt inte tillräckligt med röster.

Det har heller inte CDU och de Gröna – en annan osannolik men tänkbar konstellation. Så Merkel måste i så fall sy ihop något med alla tre partier, men de Gröna och FDP är som katt och hund i frågor som invandring och skattepolitik.

Protester mot AfD i Frankfurt.
Foto: ANDREAS ARNOLD / AP TT NYHETSBYRÅN

Så ja, regeringsförhandlingarna blir tuffa och kommer garanterat att ta många veckor, kanske månader. De brukar göra det. Och det är trots allt inte omöjligt att Merkel till slut tvingas bilda en minoritetsregering eller till och med utlysa nyval.

Ett parti som däremot inte är välkommet i Angela Merkels famn är valets stora segrare, Alternativ för Tyskland. Det högernationalistiska AfD blir Tysklands tredje största parti. Ett historiskt resultat.

AfD överträffade även opinionsmätningarna. Partiet har legat runt tio, elva procent men fick cirka 13 procent. En del skämdes kanske för att säga vilka de egentligen tänkte rösta på.

Det är första gången i Förbundsrepublikens historia som ett högernationalistiskt parti tagit sig in i den tyska riksdagen. Merkel har plötsligt allvarlig konkurrens till höger.

Och det är hennes beslut 2015 att öppna landets gränser för en miljon flyktingar och migranter, som gett AfD möjligheten att växa så här. Partiet grundades så sent som 2013, först som ett eurokritiskt parti men det bytte kurs 2015 efter flyktingvågen.

Partiet har hårt kritiserat Merkels beslut, varnat för en islamisering av Tyskland och gått till val med valaffischer som exempelvis visade en bild på en gravid vit kvinna och texten: ”Nya tyskar? Det tillverkar vi själva”. Det har gått hem, inte minst i östra Tyskland.

Alexander Gauland, en av ledarna för AfD, lovade i sitt tal i går kväll att ”jaga Merkel” och att ”återta vårt land”. Det är inte så vi är vana vid att tyska politiker talar.

Det har varit många som klagat på att den tyska valkampanjen varit tråkig. Nå, resultatet blev allt annat än tråkigt.

Världen har vant sig vid att tysk politik är stabil, utan större dramatik. Den tiden verkar över.