Britit äänestävät todennäköisesti kesäkuussa, jääkö Iso Britannia EU:n jäseneksi vai ei.

Tilanne on nyt niin herkkä, että EU-komissio on muun muassa ”jäädyttänyt” teekansana tunnettuja brittejä mahdollisesti ärsyttävän vedenkeittimien ekologisuutta säätelevän esityksen, koska brittien EU-kriitikoille ja ärhäkälle medialle ei haluta antaa nyt aseita unionin mollaamiseksi.

Vielä viime vuonna suurin osa briteistä halusi jäädä EU:hun, mutta viimeisimmän YouGov:in ja The Times -lehden gallupin (4.2) mukaan 45 prosenttia briteistä äänestäisi nyt EU-eron puolesta, ja vain 36 prosenttia haluaisi jäädä EU:hun.

Jotta britit suostuisivat jatkossakin pysymään EU:ssa, on pääministeri David Cameron neuvotellut EU:n kanssa uuden sopimusluonnoksen, joka takaisi Britannialle erityisaseman unionissa.

Brittejä hiertää erityisesti se, että heidän saarelleen muuttaa jatkuvasti muista EU-maista vierastyöläisiä matalapalkkatöihin. Monen britin mielestä nämä henkilöt ”rasittavat” liiaksi veronmaksajien kukkaroa.

Tosiasiassa Britannian talouskasvu on tarvinnut maahanmuuttajia ja Britannian talous on hyötynyt heistä esimerkiksi vuosina 2004 – 2011 noin viiden miljardin punnan edestä.

Kyse on enemmän EU:hun ja maahanmuuttoon liittyvistä mielikuvista. Tämän vuoksi pääministeri Cameronin ja EU:n neuvottelemassa sopimusluonnoksessa todetaan, että muista EU-maista tulevat työntekijät asetetaan jatkossa eri asemaan kuin britit. Esimerkiksi Britanniassa työskentelevä puolalainen perhe ei jatkossa saisi Britannian, vaan Puolan tasoon sovitettua lapsilisää.

Mikäli kaikkien EU-maiden johtajat hyväksyvät parin viikon päästä Britannian kanssa tehtävän sopimuksen, koskee vastaava sosiaaliturvamuutos myös Suomea, esimerkiksi täällä työskentelevien virolaisten ja heidän perheidensä osalta.

Mutta Cameronin neuvottelemat uudistukset eivät tunnu briteille riittävän. Timesin mielipidemittauksen mukaan Britannian EU-suhteita uudistavaa sopimusehdotusta piti hyvänä vain 22 prosenttia vastaajista.

Cameron on nyt vaikeassa välikädessä. Hän on yrittänyt suitsia EU-vastaisia tahoja jo vuosia. Yksi rauhoituskeino oli luvata kansanäänestys EU-erosta, mikäli Cameronin konservatiivipuolue voittaa vuoden 2015 vaalit. Näin kävi, ja nyt pääministeri joutuu lunastamaan lupauksensa.

Cameronia itseään pidetään EU-myönteisenä. Tätä kuvastaa myös se, että pääministeri lupasi kampanjoida brittien EU:ssa pysymisen puolesta, mikäli sopimus EU:n kanssa syntyy.

Mutta riittääkö edes se, sillä EU-kielteiset mielipiteet näyttävät olevan vahvistumassa.

Brittien mahdollinen EU-ero heikentäisi koko unionia. Lisäksi sen on arveltu nostavan Ranskan valtaa EU:n ulkopolitiikassa sekä työelämän protektionismissa. Myös Puola nousisi aiempaa merkittävämpään asemaan.

Pahimpana skenaariona pidetään kuitenkin sitä, että brittien innoittama erobuumi voisi laajentua myös muihin maihin. Se tarkoittaisi hyvästejä nykyiselle EU:lle. Toisaalta EU:hun voisivat jäädä ne maat, jotka haluavat kehittää unionia yhteisin pelisäännöin, eikä se välttämättä olisi huono asia.