Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Det åbne sår

Mordet på Olof Palme for 30 år siden var mere end et drab på en fremtrædende politiker, Sveriges statsminister. Det var hele den svenske folkhem-idyl, som med ét blev hentet ind i en virkelighed, der også kan være grum; en rambuk ind i siden på den svenske selvforståelse.

Da kuglerne blev affyret den aften på Sveavägen i det centrale Stockholm, havde Sverige i årevis redet på en bølge af at se sig selv som en særlig moralsk instans i en kaotisk verden. Ikke kun af den grund går der en lige linje fra dengang til i dag, hvor også en statsminister Fredrik Reinfeldt for kun få år siden igen udråbte Sverige til en humanistisk stormagt. Også i dag er Sverige ved at blive hentet tilbage til virkeligheden. Også i dag viser den sig ikke spor ideel. Og også i dag kan den nødvendige opvågning vise sig at have ganske store omkostninger. Mange ser baggrunden for den svenske elites aktuelle selvovervurdering i moralisten Olof Palmes forsøg på at placere Sverige i en særlig liga.

Mordet på Palme er Sveriges Kennedy-traume. At dette gennemregulerede og -organiserede samfund ikke har været i stand til entydigt at udpege en morder, som på åben gade og med mange vidner en fredag aften skød og dræbte landets siddende statsminister på vej frem fra biografen, er den svenske selvforståelse aldrig rigtigt kommet sig over. I stedet er man flygtet ind i en jungle af forkrampede teorier om, hvem der kunne stå bag: fra den ensomme, forhutlede narkoman via diverse udenlandske efterretningstjenester og kurdiske PKK-fanatikere til – naturligvis; vi er i Sverige – hjemlige nazister.

Under aristokraten Palme blev den løftede moralske pegefinger, som Sverige siden så gerne har villet vise verden, bragt i stilling. Palme så sig som en uafhængig stemme mellem øst og vest under Den Kolde Krig, og der var ikke den konflikt, der var for fjern til, at Sverige mente at skulle belære parterne. Men det var sjovt nok netop altid meget fjerne konflikter. Der blev ovenikøbet konstrueret en slags matematisk formel for strategien: jo længere væk en konflikt, jo heftigere det svenske engagement. Dermed er forløjetheden også udstillet. Hvad der foregik af overgreb på den anden side af Østersøen i den kommunistiske Østblok, interesserede ikke Sverige det fjerneste. Hvortil kom, at mens Palme arbejdede for nedrustning på den internationale scene, eksploderede den svenske våbeneksport. Det er ikke kun i dag, at dobbeltmoral er en svensk specialitet.

Det svenske verdensbillede, som i dag har bragt landet helt ud på kanten via en flygtningepolitik, der er lige så idealistisk og lige så urealistisk som de mange fremstød i Palme-æraen, går tilbage til hans tid. Heller ikke dengang var verden så ejegod, som den svenske elite troede, at den kunne opdrages til. Den var og er også både barsk og meget lidt næstekærlig. Sveriges møde med virkeligheden dengang og i dag er et drama i to akter, der ligner hinanden ganske meget.

Det er sikkert for meget at håbe, at mordet nogensinde bliver opklaret, så det stiller alle tilfreds. Et mord på åben gade på en fungerende statsminister er stof, som myter gøres af, og det i sig selv vil aldrig tillade, at dette smertelige kapitel lukkes endegyldigt. År senere blev også udenrigsminister Anna Lindh myrdet. Sverige skylder sig selv en debat om den voldsparathed, der åbenbart trives under den velfriserede overflade.

At den selvransagelse ikke for længst er tilendebragt, er så i øvrigt endnu et eksempel på de svenske mediers svigt.

.

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Artiklens emner

Her kan du se de emner, som indgår i denne artikel.

Ønsker du at følge et eller flere af dem, kan du klikke

Emnet findes nu på en liste under punktet Mine emner i menuen.

Du kan også tilgå listen ved at klikke på Se de emner du følger herunder.

Mine emner kræver minimum Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du følge emner og få besked, når der er nyt.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Teknisk fejl

Emnet kunne ikke følges, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Tilvalg

KØB!

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.