Direct naar artikelinhoud
standpunt

Politici, journalisten en burgers gebruiken de komende week best hun gezond verstand

Een gewapende agent vlakbij de plaats waar vrijdag Salah Abdeslam werd gearresteerd.

Koen Vidal is commentator bij De Morgen.

Nu Salah Abdeslam levend is gevat, krijgt Europa eindelijk een kans om te tonen waarom het zo'n bijzonder continent is. Door een van de belangrijkste terreurverdachten ter wereld een eerlijk proces te geven, zullen het Belgische en later ook het Franse gerecht duidelijk maken dat wij in een rechtsstaat leven. Fundamentele rechten van slachtoffers en daders zullen primeren op primitieve wraakreflexen. Het proces zal niet eindigen met een executie, maar met een lange gevangenisstraf. Dat een rechtsstaat in staat is het brute geweld van IS te overwinnen, is een geruststellende gedachte.

Wel valt te hopen dat de onderzoekers geen misstappen begaan waardoor Abdeslam door procedurefouten moet worden vrijgelaten. Het feit dat de Franse procureur François Molins tijdens een persconferentie letterlijk citeerde uit de eerste ondervraging van Abdeslam was in die zin een gevaarlijke blunder, die er weleens voor zou kunnen zorgen dat de terreurverdachte niets meer aan de onderzoekers vertelt. Een beleefd maar kordaat telefoontje van het federaal parket in Brussel aan de Parijse vakbroeders lijkt ons in deze gepast.

Koen Vidal.
Niet dat we minister Reynders misgunnen dat hij zich af en toe een aura van importantie aanmeet, maar als hij daarmee de rechtszaak van de eeuw in gevaar brengt, houdt hij beter zijn mond

Wellicht nog kwalijker zijn de al te openhartige verklaringen van buitenlandminister Didier Reynders op een terreurconferentie in Brussel. Alsof het geheim van onderzoek even niet meer bestond, oreerde de vicepremier dat Abdeslam op het punt stond een nieuw netwerk te beginnen, dat er veel zware wapens waren gevonden en dat terreurverdachten opvallend veel banden hebben met criminele milieus. Niet dat we minister Reynders misgunnen dat hij zich af en toe een aura van importantie aanmeet, maar als hij daarmee de rechtszaak van de eeuw in gevaar brengt, houdt hij beter zijn mond.

Nog een essentiële reden waarom het gerecht ongestoord zijn werk moet kunnen doen, is dat Abdeslam details kan geven over zijn netwerk in Molenbeek: wie beschermde hem, wie zorgde voor onderdak en voeding? Het is cruciaal om dit netwerk zo precies mogelijk in beeld te brengen: niet enkel omdat dat inlichtingendiensten in staat stelt met meer kennis te werken, maar ook omdat het voor Molenbekenaars belangrijk is dat medeplichtigen van onschuldigen worden gescheiden.

Mocht u trouwens op zoek zijn naar extra inzicht over dat geplaagde Molenbeek, lees dan het prachtverhaal dat Fikry El Azzouzi voor deze krant schreef vanuit een Molenbeeks theehuis. Zijn verrijkende blik op Molenbeek leert vooral dat politici, journalisten en burgers de komende week het best het hoofd koel houden en hun gezond verstand gebruiken.