Vanligt folk fast i slakthuset Syrien

Publicerad 2018-02-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snart är det över. Syriska Ghouta, som bland annat kontrolleras av jihadisterna i Tahrir al-Sham, är ett av de sista stora rebellfästena i Syrien. Men sannolikt inte länge till. Området, där det bor ungefär 400 000 människor, har varit belägrat sedan 2012 och staden har attackerats och bombats, giftgas har spridits och tusentals människor har dödats.

I fjol hårdnade striderna om staden och det tunnelsystem som använts för att smuggla in förnödenheter stängdes ned. Under de senaste dygnen har våldet triumferat. Minst fem sjukhus har bombats och över 250 civila har dödats i luftangrepp och bombningar. Närmare 60 barn och över 40 kvinnor hör till offren.

När extremisterna nu jagas undan är det återigen civilbefolkningen som får betala priset.

– Det här kan vara en av de värsta attackerna i Syriens histroria, värre än belägringen av Aleppo. Intensiteten i flyganfallen kommer utplåna staden och civila dödad utan urskiljning och nåd, har Zedoun al-Zoebi på hjälporganisationen UOSSM sagt.

Ghouta är ett nytt Srebrenica, skriver kolumnisten Simon Tisdall i The Guardian. USA agerar inte. FN är hjälplöst. Säkerhetsrådet är maktlöst efter ryska veton.

Omvärldens handlingsförlamning har, särskilt efter Islamiska statens fall, gett regimen ny kraft i strävandena efter att återta kontrollen över det sargade landet. Ur ett amerikanskt perspektiv betyder det att Irans inflytande i regionen kan förhindras. Ur ett ryskt perspektiv betyder det att man har kvar makt i Mellanöstern.

I norra Syrien har Turkiet gått in för att bekämpa den kurdiska YPG-milisen, som å sin sida söker skydd och stöd av regeringen i Damaskus.
Sönderfallet fortsätter och civilbefolkningen lär få fortsätta räkna sina döda.