Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volkswagen
Patrik Kronqvist

Tyska domen kan ge dieselförbud i Sverige

Dieselförbudet i Tyskland sätter press även på svenska politiker. Det är dags att sluta curla biltillverkarna.

När världen nu suktar efter rena bilar står europeiska biltillverkare där med mångmiljardbelopp nerplöjda i smutsiga modeller som ingen längre vågar köpa.
Foto: JENS MEYER / AP TT NYHETSBYRÅN

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Stuttgart och Düsseldorf får förbjuda smutsiga bilar för att värna luftkvaliteten i centrum. Tisdagens dom från Tysklands högsta förvaltningsdomstol innehåller ljuspunkter för såväl biltillverkare och politiker som miljövänner.

För bilfabrikanter och lokalpolitiker är det en viss tröst att domstolen - till skillnad från lägre instanser - inte tvingar städerna att införa förbud. Att på kort tid förbjuda miljontals bilar i några av Tysklands största städer hade varit en administrativ mardröm.

Men miljövännerna, som stämt städerna, är de stora segrarna. På sikt står nu vägen öppen för förbud i många av de 70 tyska städer där luftkvaliteten är så dålig att det bryter mot EU:s regler. Hamburg ligger redan i startgroparna. 

Dieselförbud i Tyskland

Domen gäller både bensin- och dieselbilar. Men det är mot dieslarna den slår hårdast. Dieselbilar som sålts så sent som 2015 kan nu portas från innerstäderna. Totalt handlar det om tolv miljoner fordon i Tyskland. De bensinbilar som omfattas är betydligt färre - och äldre.

Förklaringen är att dieselmotorer släpper ut betydligt mer kväveoxid och partiklar än bensinmotorer, något som leder till tusentals dödfall i Tyskland varje år. Effektiv teknik för att minska utsläppen har visserligen funnits länge, men den har ansetts som allt för dyr av de flesta biltillverkare. Så går det när snålheten bedrar visheten.

Den tyska domen har ingen direkt påverkan på svenska regler. Men den lär sätta fart på debatten om miljözoner. Regeringen har aviserat att den vill ge kommunerna rätt att porta äldre bilar från innerstäderna från år 2020. Moderaterna har dock föga förvånande sagt nej och vill ge dem den rätten först senare, oklart när.

I Sverige debatteras nu införandet av miljözoner.

Domen i Tyskland visar dock på faran med en sådan vänta-och-se-strategi. Att Angela Merkels har dröjt med verkningsfulla åtgärder mot den dåliga luften lär ha bidragit till att domstolen nu sätter ner foten så kraftfullt. Och att kostnaden för bilägarna blir så hög.

Svenska domstolar har inte alls samma makt som i Tyskland. Men även Sverige hotas med böter av EU för att luftkvaliteten är för dålig i många städer. Den tyska domen ökar också chansen för att kommissonen tar i med hårdhandskarna mot medlemsländerna. Att fortsätta blockera miljözonerna utan att presentera något alternativ vore därför direkt ansvarslöst av Moderaterna. 

Biltillverkare har curlats

Ur ett bredare perspektiv bör domen leda till självrannsakan hos många europeiska politiker. Biltillverkarna har ansetts allt för viktiga för jobb och näringsliv för att politiker och myndigheter ska våga sätta hårt mot hårt om utsläppen.

Således har miljöregler utformats för att gynna de egna tillverkarna, snarare än människors hälsa. Och myndigheter har sett mellan fingrarna med att biltillverkare hellre har tricksat med testerna än sänkt de verkliga utsläppen. Det var först när Volkswagen försökte sig på samma fusk i USA som den stora diesel-skandalen briserade 2015.

Än verkar skandalerna inte heller vara över. Mercedes anklagas nu för att ha manipulerat reningen på sina dieselbilar för att bilarna inte ska behöva servas lika ofta.

Det visar vilken björntjänst europeiska politiker har gjort biltillverkarna genom sin curlingpolitik. 

När världen nu suktar efter rena bilar står europeiska biltillverkare där med mångmiljardbelopp nerplöjda i smutsiga modeller som ingen längre vågar köpa.

Förhoppningsvis blir den tyska domen en läxa även för svenska politiker.


Läs också:

Det duger inte bara att gnälla, Moderaterna