Venäjän presidentti Vladimir Putin on aloittanut neljännen virkakautensa. Putin vannoi virkavalansa eilen Kremlissä juhlallisissa puitteissa. Putin voitti Venäjän maaliskuiset presidentinvaalit helposti, ensimmäisellä kierroksella ja valtavalla enemmistöllä. Vaalien suhteen on paljon huomautettavaa ehdokkaiden poissulkemisen, yksipuolisen mediajulkisuuden ja mahdollisten vaalivilppien suhteen. Siksi on ilmeistä, että äänestäneiden suuri enemmistö tuki Putinin jatkoa presidenttinä.

Putinia odottaa neljännellä kaudellaan kovat ulko- ja sisäpoliittiset haasteet. Ukrainan ja Syyrian sodat ovat edelleen vailla pysyvää poliittista ratkaisua. Venäjän suhteet länsimaihin ovat todella heikot. Länsimaiden asettamat pakotteet ja Venäjän vastapakotteet niihin haittaavat Venäjän talouden toimintaa.

Ilman pakotteitakin Venäjän talous on ennätyksellisen suurten haasteiden edessä. Venäjän taloutta hallitsee edelleenkin öljyyn ja maakaasuun perustuva energiaklusteri, joka on tiukasti kietoutunut yhteen Putinin valtapiirin kanssa.

Venäjän talous kaipaisi vapaampia tuulia ja uusia suuria yrityssektoreita esimerkiksi tietotekniikkaan liittyen. Venäjä on monilla bisnesalueilla edelleen teknologisesti länsimaista riippuvainen ja niitä huimasti jäljessä. Venäjän taloutta uhkaavat myös aivan samat ongelmat, jotka ovat jo nyt monien länsimaiden työlistalla: työikäisen väestön määrän supistuminen eläkeläisiin nähden ja valtion talouden tasapainon turvaaminen.

Vladimir Putin aloittaa neljännen presidenttikautensa. VALERY SHARIFULIN

Tarvetta olisi siis täydelliseen talousuudistukseen. Valtapoliittiset punnukset painavat kuitenkin eniten ja todennäköistä onkin, ettei Putin lähde mihinkään perusteelliseen talousuudistukseen. Niissä kun voi menettää valtansa. Todennäköisempää onkin, että taloudessa laitetaan liikkeelle näkyviä kampanjoita, joille annetaan paljon julkisuutta.

Politiikassakaan Putin tuskin lähtee mihinkään suuriin linjanmuutoksiin. Politiikan ohjat pidetään tiukasti presidentin hyppysissä. Poliittisessa järjestelmässä annetaan esitysaikaa näennäisoppositiolle, jolla ei tosiasiassa ole kuitenkaan mitään vaikutusta. Todelliset oppositiovoimat pidetään kurissa tarvittaessa kovinkin ottein. Putinin painajainen on Ukrainan tyyppinen kansannousu. Nuoriso ja suurten kaupunkien keskiluokka imee vaikutteita lännestä ja voi elätellä ties minkälaisia ajatuksia politiikasta ja taloudesta.

Suomelle Vladimir Putin on tuttu johtaja, jonka kanssa on tultu toimeen vaikeinakin aikoina. Niin nytkin.