Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborg
Malin Siwe

Förskolan ska inte agera slöjpolis åt föräldrarna

Förskolelärare och barnskötare ska inte tvinga på flickor slöja. Inte heller rycka hamburgaren från vegobarn.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

HÅLL FÖRÄLDRAR KORT. Förskolan ska inte upprätthålla slöjtvång. Inte heller tillgodose allehanda krav om specialdieter för icke-allergiska barn.

Göteborgs-Posten skildrar hur skolor och förskolor anpassar sig efter strängt muslimska föräldrars krav.

GP ringde 40 kommunala förskolor i Göteborg, Malmö och Stockholm. Man utgav sig vara förälder till en femårig flicka som skulle börja på dagis.

Frågan var hur personalen ställer sig till att kontrollera att tösen behåller sin slöja under vistelsetiden och om man kan tvinga på henne huvudduken om hon tagit av den.

27 av de 40 förskolorna svarade att de åtog sig rollen som religionspolis. 

"Ja ja, om ni inte vill att hon tar av sig sin hijab så får vi tvinga henne. Vi prioriterar alltid föräldrarnas önskemål. Absolut", förklarade en förskola i Göteborg för GP.

Religiös extremism vanlig

De tillfrågade förskolorna är inte vilka som helst, de ligger i stadsdelar där religiös extremism är vanligt förekommande, enligt kommun och polis.

Vill man vara vänlig kan man tänka sig att förskolepersonalen säger det föräldrarna vill höra och i verkligheten låter flickornas hår flyga om de tagit av sig sjalen. Men beredvilligheten att inträda som ställföreträdande hedersväktare är dessvärre reell.

GP berättar exempelvis om personal som hindrar en flicka från att ta av sig sjalen när hon vill leka frisör med de andra. Personalen gillar det inte, men de har ju lovat föräldrarna.

Rätt kost är den nya religionen

Föräldrar har huvudansvaret för barnens uppfostran. Men det innebär inte att de ska kunna härja med förskole- och skolpersonal hur som helst. Varken med klassiskt religiösa motiv eller samtidens semireligiösa kosthållningar.

För det är inte bara strängt muslimska föräldrar som ställer kontrollkrav på förskolepersonalen. På ett föräldraforum på nätet berättar en mamma om hur hon gråtit på väg hem från dagis, hennes barn ätit glass med de andra till mellis trots att föräldrarna förklarat barnet har sockerförbud. Inte på grund av allergi utan av nyttighetsskäl.

Tiosidig à la carte nästa?

Andra föräldrar är ursinniga över att småbarnen inte får veganska måltider utan får nöja sig med vegetariska. Yrkanden på tiosidig à la carte-meny är inte långt borta. Kraven på att vegoungen inte norpar en köttbit och avkomman till en sockerhatare inte smakar sylt på gröten är här redan. 

Förskolepersonal som argumenterar mot alla specialkrav får ampert mothugg på nätet: "Har inte ni tid/ork att kolla vad dom äter kanske förskolelärare inte är ett yrke för er."

På många sätt är medhjälpen till slöjtvång värre än upprätthållandet av fixa kostidéer. Påbudet att täcka håret är en del av ett moralsystem som också förtrycker många vuxna. Men i barnaögon är skillnaden inte givet lika stor.

Flickan som hindras testa en köttbulle torde bli lika arg på fröknarna som flickan som stoppas från att leka frisör. Barn vill ofta pröva att göra som andra barn gör. Förskolan är till för att ge dem nya möjligheter.

Just say no

Föräldrakraven på kontroll tar dessutom tid och kraft från det som är lärarnas huvuduppgift - undervisningen. (Och skolresultaten i årskurs nio i de utsatta områdena är bedrövliga.)

Politiker och utbildningschefer måste ge förskolepersonalen stöd så att de vågar säga det enkla ordet NEJ när föräldrar kräver att samma regler ska gälla det egna barnet på dagis som hemma.


Läs också: Låt kvinnor slänga slöjan utan förbud

MALIN SIWE: Låt maten tysta mun, föräldrar


Fotnot: I tv-spelaren ovan syns senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om krisen inom Socialdemokraterna.