Så borde EU lösa migrationskrisen

I dag träffar Löfven resten av EU:s ledare för att bland annat diskutera migration.

På toppmötet i Bryssel i dag ska EU:s stats- och regeringschefer diskutera flyktingkrisen. Om det ska bli något gemensamt migrationssamarbete måste de tänka helt nytt.

Problemet

Första steget är att förstå var i EU problemen finns. Det är varken Kommissionen eller Europaparlamentet som hindrar migrationssamarbetet.

Det är på toppmötena allt går utför. Där ska alla medlemsländers stats- och regeringschefer komma överens om EU:s politiska riktlinjer. Håller de inte med varandra är läget låst. Särskilt i migrationssamarbetet, eftersom de högerpopulistiska regeringarna i Polen och Ungern sätter käppar i hjulet för de länder som faktiskt vill samarbeta.

Nuläget

Desperationen märks. Nu pratas det om att bygga fler flyktingläger i Nordafrika och Albanien, och Löfven säger varken ja eller nej.

Att förlita sig på läger utanför EU är ingen bra idé. Australien har provat receptet med flyktingläger utanför landet för att stänga ute migranter, och det blev en enda soppa. Donald Trumps barnburar i Texas framstår som genusdagis på Södermalm i jämförelse med australienska läger där migranter sätter eld på sig själva i desperation.

I sin iver glömmer också EU-ländernas ledare att de inte styr länderna de vill ha lägren i. Inga nordafrikanska länder har hittills velat ha EU:s flyktingläger, hur mycket pengar de än erbjudits. Lägren kommer helt enkelt inte att bli av eftersom de nordafrikanska länderna inte vill.

Lösningen

En riktig lösning vore att göra migrationspolitiken till ett fördjupat samarbete inom EU. Om minst nio länder är intresserade kan man då skapa ett samarbete som man gjort med fri rörlighet i Schengenområdet och den Europeiska åklagarmyndigheten.

Många länder skulle vilja vara med i ett fördjupat samarbete om migration. Där skulle de stora utmaningarna kunna lösas av de länder som vill. Utan Polen, Ungern, Slovakien, Tjeckien och Italien återstår fortfarande 23 länder villiga att samarbeta.

Det finns förstås risker med ett frivilligt fördjupat migrationssamarbete. Tvingar man inte alla länder att vara med kan ett samarbete bli svagt. Men just nu är samordning mellan de villiga länderna viktigare än att klämma åt de ovilliga.

Vi ska inte låta egoistiska högerregeringar hålla hela Europa gisslan. Det kan du meddela de andra regeringscheferna på torsdag, Löfven.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.