Koulureppukauppa käy vilkkaana, kun yli 61 000 ekaluokkalaista aloittaa pian koulutaipaleensa.

Tämän syksyn ekaluokkalaisten suosikkireppu näyttäisi olevan kännyköistä ja somesta tutuilla emoji-merkeillä koristeltu reppu. (MTV 5.7.)

Jos on koululaisten reppumuoti muuttunut, samoin on vaihtunut myös tapa oppia, sillä tänä syksynä jatketaan peruskouluissa vuonna 2016 voimaan tulleiden uusien opetussuunnitelmien (OPS) sisäänajoa. Niiden tavoitteena on vahvistaa oppilaiden omaa aktiivisuutta, vastuuta ja lisätä elinikäistä oppimisen iloa.

Käytännössä uusissa opseissa on siirrytty aiemmasta oppiainekohtaisesta opetuksesta kohti ilmiöpohjaista opetusta, jossa tehdään enemmän eri oppiaineiden välistä yhteistyötä ja laajempia projekteja.

Uusien opetussuunnitelmien sinänsä hyviä tavoitteita ei käy kiistämän, kunhan pidetään huolta myös siitä, että peruskoulun päättävä nuori osaa myös perustaidot, eli lukea, laskea ja kirjoittaa.

Huoli lukutaidosta ei ole turha, sillä nykytilastojen valossa 61 000 ekaluokkalaisesta yli 6 000 ei osaa yhdeksän vuotta kestävän koulutaipaleen jälkeen lukea kunnolla, esimerkiksi niin hyvin, että pystyisi selviytymään jatko-opinnoista.

Kaikkein heikoimmin PISA-lukutaitotutkimuksissa pärjäävät pojat sekä huono-osaisimpien perheiden, kuten työttömien ja maahanmuuttajien lapset.

Vajaalukutaitoisille lapsille asiatekstien lukeminen on haastavaa, koska sanavarasto on suppea, eikä lukutaito pääse kehittymään, jos päivittäinen kommunikaatio tapahtuu vain lyhyiden lauseiden tai emojien välityksellä.

Lasten lukutaidosta huolehtiminen on sekä perheiden, koulujen että yhteiskunnan vastuulla. Esimerkiksi vanhemmat voivat kartuttaa pienten lasten sanavarastoa lukemalla heille iltasatuja ja kannustamalla myös poikia lukemisen pariin. Yhteiskunnan puolestaan pitää kohdistaa riittävästi tukea niihin kouluihin ja päiväkoteihin, joiden alueella on paljon maahanmuuttajia ja työttömiä.

Maahanmuuttajataustaisilla lapsilla lukemisen oppimista ja koulumenestystä edesauttaisi myös se, että heidät saataisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa varhaiskasvatuksen piiriin, koska se tutkitusti tukee lasten oppimista ja kehitystä, ja auttaa tunnistamaan mahdolliset oppimisvaikeudet ajoissa.

Tätä olisi edesauttanut myös Sipilän (kesk) hallituksen torppaama perhevapaauudistus, jonka toivottavasti seuraava hallitus saa vihdoin maaliin.