Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

EU's største fjende er Europa-Parlamentet

Næppe nogen er kollektivt set længere væk fra borgerne end medlemmerne af Europa-Parlamentet.

Danske Spil har et skrabelod, hvor gevinsten er 25.000 kr. skattefrit hver måned i 10 år, hvad der jo nok ville lune i de fleste husholdninger, men er det ikke nok, har Europa-Parlamentet et endnu bedre tilbud; 33.000 kr. om måneden i hele valgperioden. Pengene er ikke blot skattefri; der skal heller ikke gøres rede for deres anvendelse.

Som om det ikke allerede var tilstrækkeligt attraktivt, har EU-Domstolen nu til overflod bestemt, at pengene er omfattet reglerne om personlig databeskyttelse, hvorved offentligheden er afskåret fra aktindsigt i, hvordan disse penge – kaldet ”blyantspenge” – reelt bliver anvendt.

Hensigten er, at de 33.000 kr. skal dække parlamentsmedlemmernes udgifter til kontorhold, men i princippet forhindrer intet – ud over personlig moral – EU-parlamentarikerne i at stikke pengene i egen lomme.

Den Europæiske Union befinder sig i en identitetskrise, der reelt har stået på siden statsgældskrisen, og er blevet forstærket af den skandaløst ukoordinerede håndtering af flygtninge- og migrantkrisen i 2015 og året efter af Storbritanniens beslutning om at forlade EU med udgangen af marts 2019.


I medlemslandene bliver EU som institution angrebet af nye politiske kræfter, der ikke vedkender sig det europæiske projekt, og derfor heller ikke mener, at EU er løsningen på Europas talrige udfordringer. Andre af disse nye politikere og partier, der ofte misvisende betegnes som ”populister”, kan se fordele ved EU, men vil have fjernet den generation af politikere og embedsmænd, der – bevidst eller ubevidst – har øget distancen mellem beslutningsprocesserne i Bruxelles og europæerne rundt om i medlemslandene.

Næppe nogen er kollektivt set længere væk fra borgerne end medlemmerne af Europa-Parlamentet.

Danmark har 13 af slagsen, og som de eneste politikere er de på valg i hele landet. På trods af det faktum, er det formentlig en beskeden for ikke at sige forsvindende minimal del af danskerne, der vil kunne nævne navnene på dem alle. Enkelte synes kun at blive synlige, når der hvert femte år er valg til Europa-Parlamentet, hvorefter de returnerer til Bruxelles og en gerning i relativ ubemærkethed.

Når de endelig møder vælgerne, hvilket vil ske i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet i maj næste år, er honoreringen et evigt tilbagevendende emne, da det set gennem almindelige familiebriller betragtes som uforskammet lukrativt at være EU-parlamentariker.

Det årlige vederlag før skat er ifølge Europa-Parlamentets hjemmeside på 770.000 kr. Rejser til plenarmøder, udvalgsmøder og øvrige møder godtgøres mod regning. Hertil kommer en fast, skattefri godtgørelse på 2.280 kr. pr. dag til dækning af alle andre udgifter i forbindelse med møder såsom overnatning og forplejning. Og så er der de famøse 33.000 kr. om måneden i skattefri blyantspenge.

Ingen kan med rimelighed anfægte, at vederlaget skal være anstændigt; da ikke mindst fordi det indebærer mange dage væk fra hjemmet, eller at EU-parlamentarikerne skal have godtgjort alle relevante, dokumenterbare udgifter.

Imidlertid er det hinsides normal fatteevne, at 751 parlamentarikere ikke begriber, at deres personlige omgang med skatteydernes penge er en destruktiv faktor for EU. At man tilmed har vedtaget et regelsæt, der forhindrer al offentlig indsigt, understreger blot pointen.

Fortjent eller ej – EU har mange fjender, men den største er så ubetinget Europa-Parlamentet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på X.

Artiklens emner

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Artiklens emner

Her kan du se de emner, som indgår i denne artikel.

Ønsker du at følge et eller flere af dem, kan du klikke

Emnet findes nu på en liste under punktet Mine emner i menuen.

Du kan også tilgå listen ved at klikke på Se de emner du følger herunder.

Mine emner kræver minimum Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du følge emner og få besked, når der er nyt.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Teknisk fejl

Emnet kunne ikke følges, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Tilvalg

KØB!

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.