Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukraina
Linda Jerneck

Låt inte Putin hyvla den ukrainska salamin

Ryssland använder Ukraina som militär experimentverkstad. Sverige bör dra lärdom av krisen i Azovska sjön.

Bilder från ryska säkerhetstjänsten FSB (som har hand om gränsskyddet) visar hur den ryska kustbevakningen rammar en ukrainsk bogserbåt.
Foto: RUSSIA'S FEDERAL SECURITY SERVICE / AP TT NYHETSBYRÅN
Kertj-sundet är nyckeln till Azovska sjön, och den enda vägen till Svarta havet från två viktiga, ukrainska exporthamnar. Men även Ryssland ser Azovska sjön som ett inhemskt innanhav. Spänningarna har eskalerat.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett ukrainskt stridsfartyg och en bogserbåt ligger nu i den ryskkontrollerade hamnen i Kertj, efter att ha blivit bordade av ryska specialstyrkor. 23 sjömän hålls fångna.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den ryska strategin kallas för att "hyvla salamin" – genom att steg för steg flytta fram positionerna kan en aggressiv stat ändra status quo till sin egen fördel.

Två ukrainska militärfartyg besköts och bordades av ryska specialstyrkor i söndags. En ukrainsk bogserbåt rammades. Alla tre fartygen fördes sedan till den ryskkontrollerade hamnen i Kertj. 23 sjömän hålls fångna, varav minst två har skadats. Samtidigt lade sig ett ryskt fraktfartyg på tvären över det smala sundet och förhindrade all sjötrafik under kvällen.

Ukrainas president Petro Porosjenko har svarat med att utlysa undantagstillstånd – en åtgärd som inte ens aktiverades när de "gröna männen" intog Krim. Spänningarna mellan Ryssland och Ukraina har därmed eskalerat till en farlig nivå.

Kertj-sundet har blivit en krutdurk

Krutdurken Kertjsundet ligger mellan Krimhalvöns sydöstra spets och det ryska fastlandet – och är av avgörande strategisk betydelse för Ukraina. Sundet är nyckeln till Azovska sjön och den enda vägen till Svarta havet från två viktiga ukrainska exporthamnar, Mariupol och Berdjansk. Men även Ryssland ser Azovska sjön som ett inhemskt innanhav. 

År 2003 skrev länderna på ett avtal, där det slogs fast att både Ryssland och Ukraina har rätt till vattnen. Detta avtal har Ryssland nu brutit mot, genom att sedan i våras genomföra en blockad mot ukrainska fartyg. 

Alla kommersiella fartyg som ska igenom getingmidjan stoppas och genomsöks av ryska soldater. I snitt hålls fraktfartygen i 56 timmar, och förseningarna kostar rederierna stora summor. De som kan väljer därför en annan rutt. Det slår hårt mot ekonomin i östra Ukraina. 

Blockaden och de tillfångatagna militärfartygen är det senaste exemplet på hur Putin använder aggression för att utöva påtryckningar mot Kiev. 

Kreml har länge använt grannlandet som en experimentverkstad för militära gråzonsstrategier: Krimhalvön ockuperades 2014 av ryska specialstyrkor utan några nationsbeteckningar – "små gröna män" – vilket förvirrade omvärlden tillräckligt länge för att Ryssland skulle kunna etablera ett fullbordat faktum på marken. 

En cyberattack slog ut elförsörjningen för 230 000 personer precis före jul 2015. IP-adresserna ledde till den ryska hackergruppen Sandworm.

Putin försöker hyvla salamin

Allt detta är strategier som används i skymningslandet mellan krig och fred. Syftet är att långsamt förskjuta styrkeförhållandena till sin egen fördel. Och det finns fler exempel:

Malaysia Airlines-planet MH17 sköts ned över Ukraina av en rysk Buk-robot 2014. 298 semesterfirare dog. Det blev starten på en enorm desinformationskampanj. Ryssland förnekar fortfarande inblandning i attacken, trots att den internationella utredningen kartlagt vilket förband som avfyrade roboten. 

I östra Ukraina pågår strider mellan regeringsstyrkor och separatister – proxystyrkor som förses med vapen, träning och personal från ryska förband. 

Kremls strategi är att "hyvla salamin" – genom små positionsförflyttningar, som var och en för sig är inte tillräckligt allvarliga för att den som utsätts ska vilja gå i krig över dem, ändras maktbalansen permanent till Rysslands fördel. 

Vladimir Putin behöver en kris. En impopulär pensionsreform har fått hans opinionssiffror att rasa under det senaste året. 61 procent av ryssarna uppger att de anser att Putin är ansvarig för landets problem, enligt det oberoende opinionsinstitutet Levada.

Låt inte Putin ostraffat ta ännu en tugga av Ukraina.


Läs också: Varför är ryska agenter så klantiga? 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av åsiktsprogrammet Ledarsnack. Denna gång med författaren Svend Dahl om Liberalernas inre strider. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.