Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Ingen kan strejke sig til et bedre klima

Både hos erhvervsliv og klimademonstranterne mangler man at se, om de er villige til at gennemføre den omstillingsproces, som en effektiv klimapolitik kræver.

I flere end tusinde byer verden over vil skoleelever og studerende fredag demonstrere med krav om, at politikerne tager klimaforandringerne alvorligt.

Klimastrejken kalder på sympati, da det er positivt, at de unge ad den vej forsøger at påvirke den demokratiske proces og en dagsorden, der ikke kender nogen grænser.

I Danmark kan ingen være i tvivl om, at politikerne tager klimaforandringerne alvorligt, men der kan være andre dele af samfundet med et større behov for at blive råbt op.

Klimaet er det 13. af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, der for alvor blev sat på erhvervslivets dagsorden i forbindelse med årsmødet i World Economic Forum i januar.

I en artikelserie her i avisen har vi afdækket, hvordan nogle af de største og mest synlige erhvervsvirksomheder herhjemme forsøger at definere sig i forhold til verdensmålene.

Taget for pålydende synes en proces i gang, men det står ikke ganske klart, om det er virksomhederne, der af egen drift har valgt at løfte verdensmålene op på direktions- og bestyrelsesniveau, eller om det snarere skyldes pres fra aktionærer med en klar strategi for ansvarlige investeringer.

Globalt forsøger alt for mange virksomheder i disse år at tale sig ind i det internationale arbejde omkring verdensmålene og klimaforandringerne med det ene formål at fremstå grønnere, end de i virkeligheden er. Pynteligt er det ingenlunde. Faktisk kan man med god ret mene, at disse virksomheder forsøger at slå plat på nogle af de største udfordringer, som verdenssamfundet står over for.

En anden og nok så vigtig lakmusprøve er, om de unge selv er parate til at gå forrest? Den største vækst i det globale elforbrug kommer fra datacentre. Ingen er formentlig så aktive på internet som de unge.

Drøftelserne i Davos blotlagde, at erhvervslivet globalt har brug for klare regler for, hvordan man kan måle dets indsats i forhold til verdensmålene – præcist som regler for regnskabsaflæggelse i dag gør det muligt at sammenligne virksomhedernes resultater på tværs af grænser.

Det skal være muligt at kunne sammenligne eksempelvis Carlsberg med andre internationale bryggerikoncerner. Hvor stort er forbruget af aluminium og plastic? Hvordan er genanvendelsesprocenten? Hvor stor er CO2-udledningen? Hvordan er ligestillingen? Hvordan er arbejdsvilkårene?

I forlængelse heraf ville det være fornyende, at aflønningen på direktionsniveau ikke kun skal være afhængig af virksomhedens økonomiske resultater, men i lige så høj grad opfyldelsen af virksomhedens strategier i forhold til FN’s verdensmål, hvilket forudsætter målbare standarder.

Dermed er vi tilbage ved fredagens klimastrejker og -demonstrationer. De færreste bliver mere vidende af at unddrage sig undervisning, og en lakmusprøve på, om de unge mener det alvorligt, er at spørge, om der ville være samme opbakning, hvis begivenhederne fandt sted i weekenden?

En anden og nok så vigtig lakmusprøve er, om de unge selv er parate til at gå forrest?

Den største vækst i det globale elforbrug kommer fra datacentre. Ingen er formentlig så aktive på internet som de unge, og det ville være interessant at vide, om de vil skære ned på deres internetforbrug? Tilsvarende kan man spørge, om de vil lade være med at gå i tøj og fodtøj fremstillet af kunstfibre og kunststoffer, der stammer fra fossile brændsler? 

Før de unge stiller så relativt ukonkrete krav til politikerne, som demonstrationerne fredag er udtryk for, bør den enkelte tage stilling til, om han eller hun er indstillet på den radikale omstillingsproces, der vil være påkrævet, hvis de folkevalgte skal gennemføre en virkelig effektiv klimapolitik. Både hos de unge og erhvervslivet mangler vi at se handling følge ord.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på X.


Artiklens emner

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Artiklens emner

Her kan du se de emner, som indgår i denne artikel.

Ønsker du at følge et eller flere af dem, kan du klikke

Emnet findes nu på en liste under punktet Mine emner i menuen.

Du kan også tilgå listen ved at klikke på Se de emner du følger herunder.

Mine emner kræver minimum Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du følge emner og få besked, når der er nyt.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Teknisk fejl

Emnet kunne ikke følges, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Tilvalg

KØB!

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.