Pääkirjoitus: Turkin sotatoimilla on kauaskantoisia seurauksia

Suomen viranomaisten on seurattava Pohjois-Syyrian operaatiota erityisen tarkasti, sillä alueella on kymmeniä suomalaisia.

Turkki pommitti muun muassa Ras al-Ainin kaupunkia Syyriassa keskiviikkona.

Turkin keskiviikkona alkanut sotilasoperaatio ”turvallisuusvyöhykkeen” avaamiseksi Pohjois-Syyriaan on erittäin huolestuttava monella tasolla.

Ensiksi, se avaa uuden, verisen rintaman sisällissodan jo muutenkin repimään Syyriaan. Toiseksi, laaja pakolaisaalto ja historiallisen suuri väestönvaihto voivat johtaa humanitaariseen katastrofiin ja aiheuttaa vuosikymmeniä kytevän konfliktin ja vihanpidon. Kolmanneksi, sotatoimet voivat antaa terroristijärjestö Isisille tilaa nousta uudelleen – vahvistamattomien tietojen mukaan Isis olisi jo aktivoinut nukkuvia soluja entisessä ”kalifaatissaan” Syyriassa. Ja neljänneksi, kymmenet tuhannet Isis-taistelijat ja heidän omaisensa voivat päästä pakoon Pohjois-Syyrian vankiloista ja leireiltä, jos heitä vartioivat kurdijoukot sitovat kaikki voimansa taisteluihin.

Kaikki nämä vaikutukset heijastuvat koko Eurooppaan ja myös Suomeen hätäavun tarpeen nopeana kasvuna, pakolaisvirtoina ja turvallisuusuhkina.

Turkki vakuutti keskiviikkona pitävänsä huolen siitä, etteivät Pohjois-Syyrian Isis-vangit pääse vapaaksi. On kuitenkin vaikea nähdä, että Turkki pystyisi tästä antamaan minkäänlaisia takuita. Samalla Turkki vaati kaikkia länsimaita ottamaan vastaan Syyriassa vangitut kansalaisensa.

 Al-Holissa on useita kymmeniä Suomen kansalaisia, joiden kohtalo on nyt entistäkin epäselvempi.

Vaikka kurdijoukkojen vartioima al-Holin leiri sijaitsee Turkin julistaman 30 kilometrin ”turvallisuusvyöhykkeen” ulkopuolella, on Suomen viranomaisten syytä seurata sotatoimien kulkua alueella tarkasti. Al-Holissa on useita kymmeniä Suomen kansalaisia, joiden kohtalo on nyt entistäkin epäselvempi.

Turkin johtaja Recep Tayyip Erdogan ja hänen hallintonsa vakuuttaa toimivansa rajaturvallisuuden ja terrorismin torjumisen nimissä. On totta, että Turkin väitteet terroristijärjestöksi luokitellun Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n ja Syyrian kurdialuetta hallitsevan YPD-järjestön yhteyksistä eivät ole täysin perusteettomia. Se ei kuitenkaan pyhitä Turkin rajuja ja potentiaalisesti äärimmäisen vaarallisia voimakeinoja.

Mielellään Turkki korostaa myös sitä, että se ottaa nyt Yhdysvalloilta johtovastuun taistelussa ääriliike Isisiä vastaan. Väite on kaksinaismoralistinen, sillä Turkki on kouluttanut entisiä Isisin terroristeja ja käyttänyt heitä tukemiensa ääri-islamilaisten sijaisarmeijoiden taistelijoina Syyriassa.

Eniten hämmennystä tässä kyynisessä valtapelissä aiheuttaa kuitenkin presidentti Donald Trump, sillä Syyrian kurdit ovat olleet Yhdysvaltain liittolaisia taistelussa Isisiä vastaan. Trumpin päätös vetää amerikkalaisjoukkoja kotiin Turkin tieltä on puukonisku luotettavan liittolaisen selkään. Kuka saisi Trumpin uskomaan, että vaalilupauksen toteuttaminen tässä tilanteessa aiheuttaa hänelle itselleenkin enemmän vahinkoa kuin hyötyä?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?