Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-19 11:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/barbro-hedvall-sveriges-immunforsvar-maste-starkas/

LEDARE

Barbro Hedvall: Sveriges immunförsvar måste stärkas

Foto: Michael Rosenfeld/TT

Ett samhälles styrka visar sig inför påfrestningar som de vi nu upplever.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

En värld som är tätt förbunden, där människor och varor rör sig fritt, har länge varit en dröm. Tillståndet där alla krig är slut och alla människor glada och mätta.

Dit har vi inte kommit (och gör väl aldrig) men nog har globaliseringen fört oss nära. Varor, hela och i delar, tillverkas där det är billigast, fraktas till platser där det är lagom dyrt att sätta samman dem och finns sedan ”att köpa från hyllan” när kunden behöver. ”Just-in-time-världen” är helt efter kalkylerande ekonomers läroböcker.

Nu prövas denna värld av något så irrationellt som en smittsam sjukdom, covid-19. Och människor beter sig som människor – de tömmer butikshyllor, ställer in resor, konserter, konferenser. De stannar hemma helt enkelt. Vilket genast får ekonomiska följder när flygbolag skalar ner, hotell och restauranger saknar betalande gäster.

Den ekonomiska nedgången väntas snart påverka andra branscher. Frakterna från Kina kommer att bli färre och anlända senare än planerat. Tillverkningar runt om i världen kommer att behöva stoppas utan insatsvaror. Och färdiga produkter som läkemedel finns bara inte en dag.

Det är kanske fel att använda ordet nyttig om dessa erfarenheter, de bör i vart fall lända till eftertanke.

Är det så klokt att nästan all medicin, vars patent gått ut, tillverkas i några få jättefabriker i Asien? Medicin som gör massor av patienters dagliga liv drägligt? Är det en så briljant idé att varken tillverka eller lagra sjukvårdsmateriel och hygienartiklar på hemmaplan?

Företag kan självklart välja om de vill ta risker och eventuella förluster, men staten har ett ansvar.

För att inte tala om alla de ”prylar” utan vilka vår digitaliserade värld inte fungerar.

Ett samhälles styrka visar sig inför påfrestningar, det är då det avslöjas om man har tänkt på att det goda vädret inte kan vara för evigt. Kloka medborgare försäkrar sig och sina ägodelar, det borde vi också göra som samhällen. Sådant kostar.

Företag kan självklart välja om de vill ta risker och eventuella förluster, men staten har ett ansvar. Nu drabbar covid-19 sannolikt alla EU:s medlemmar. Därmed är det svårt att hjälpa varandra också om viljan finns.

Dags att rucka på just-in-time-upphandlingar. Låt vara att det kostar mer med fler och närmare tillverkare. Att vänta ett kvartal på mediciner från Kina kostar också – framför allt i mänsklig oro och lidande. Det borde en välfärdsstat inte utsätta sina medborgare för.