Pääkirjoitus: Tämä voi olla raivon kesä – levottomuus kytee nyt kaikkialla

Mielenosoittajia on nyt liikkeellä poikkeuksellisen paljon, mieltä osoitetaan pitkään ja ympäri maailmaa.

Ranskassakin osoitettiin viikonloppuna mieltä rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan.

Yhdysvalloissa käynnistyneet mielenilmaukset rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan levisivät Eurooppaan. Rauhallisten mielenilmausten lisäksi on koettu mellakoita. Tänä kesänä on paljon tekijöitä, jotka lisäävät levottomuutta.

Yhdysvalloissa mielenosoitukset sujuivat jo pääosin rauhallisesti, kunnes poliisi ampui Atlantassa mustan miehen. Jälleen nähtiin palavia rakennuksia.

Euroopassa Britanniassa ja Ranskassa samat asiat kuin Yhdysvalloissakin ovat aina räjähdysherkkiä. Viime viikonloppuna poliisi käytti Pariisissa kyynelkaasua. Lontoossa rasismin vastustajien ja heitä vastustaneiden mielenosoittajien välillä syntyi kärhämiä. Myös kansallismielisiä ja äärioikeistolaisia oli liikkeellä poikkeuksellisen paljon.

Rasismin ja poliisiväkivallan vastaiset rauhalliset mielenosoitukset ovat oikeutettuja. Ongelmat toistuvat maasta toiseen hiukan eri muodoissa ja niihin pitää puuttua. Mielenosoituksissa niin tehdään.

Nyt liikkeellä on väkeä tavallista enemmän. Tähän vaikuttaa yhä käynnissä oleva koronaepidemia monin tavoin. Viikkojen eristys turhauttaa ihmisiä, erityisesti nuoria. Huoli tulevasta kasvaa.

Koronakriisin taloudelliset vaikutukset ovat vasta tulossa. Ranskassa ja Britanniassa talous suljettiin paljon perusteellisemmin kuin Suomessa.

Britannian tilastokeskuksen mukaan maan bruttokansantuote romahti huhtikuussa lähes neljänneksen vuotta aiempaan verrattuna. Ja Brexitin toteuttaminen on vasta edessä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi viikonloppuna toimia nuorisotyöttömyyden helpottamiseksi. Alkava talouskriisi sotkee äkkiä miljoonien nuorten tulevaisuuden haaveet kautta Yhdysvaltain ja Euroopan.

Heidän huolensa on perusteltu. Lähihistoriasta tiedämme, että lamat ja taantumat synnyttävät menetettyjä sukupolvia. Kun koulujen ja opintojen päätyttyä töitä ei saa, on suuri vaara, että työttömyys jää pysyväksi. Epävarmoja pätkätöitä saavat voivat pitää itseään onnekkaina.

Kautta historian tiedetään, että toimettomat nuoret ihmiset ovat valmiita näyttämään mielipiteensä. Syitä voi löytyä muitakin kuin nyt esillä olleet epäoikeudenmukaisuudet.

Tyytymättömyys kasvaa myös maissa, joissa Yhdysvaltain tapahtumista ei suoraan oteta mallia. Esimerkiksi Venäjällä koronakriisin hoito on välillä ollut mielivaltaisen poukkoilevaa. Kansalaisten hämmennys voi vaihtua suuttumukseksi.

Moniin kehittyviin maihin tauti on vasta iskenyt täydellä teholla. Jos hoidon lisäksi tulee pulaa ruuasta ja perustarpeista, ei tarvita ylimääräisiä sytykkeitä.

Tästä voi tulla raivon kesä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?