Löydä oma ehdokkaasi EU-vaalikoneestamme

Pääkirjoitus 3.10.2020 Trumpin tartunnasta raju käänne vaaleihin

Perjantaiaamuna Suomen aikaa Yhdysvalloista kantautui sokkiuutinen presidentti Donald Trumpin koronavirustartunnasta. Kun presidentinvaaleihin on aikaa enää noin kuukausi, yllätyskäännettä on osattu odottaa, mutta ei mitään aivan tämänkaltaista.

Tartunta todettiin ensin Trumpin neuvonantajalla Hope Hicksillä, minkä jälkeen presidentti puolisoineen antoi testissä positiivisen näytteen. Altistuneiden joukkoon kuuluu ainakin 20–30 aiemmin viikolla Clevelandin vaaliväitelyyn osallistunutta avustajaa ja perheenjäsentä.

Seuraava kysymys kuului, oliko Trump altistanut tv-väittelyssä myös vastustajansa Joe Bidenin. Molemmat kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään. 74-vuotiaalla Trumpilla riskiä sairastua vakavasti kohottaa ylipaino, Bidenillä vielä korkeampi 77 vuoden ikä.

Trumpin kannattajat lähettivät presidentin suuntaan rukouksia ja siunauksia, vastustajat puolestaan puhuivat karman laista. Virustartunta tai siitä seuraava sairastuminen eivät kuitenkaan noudata moraalisia sääntöjä. Sen sijaan selvää on, että Trump on enemmän tai vähemmän tietoisesti nostanut omaa ja lähipiirinsä tartuntariskiä muun muassa kieltäytymällä käyttämästä kasvomaskia. Clevelandin väittelyssä myös Trumpin tukijoukot esiintyivät ilman kasvosuojusta ja ovat voineet altistaa muuta yleisöä. Edesvastuuton käytös on johdonmukaista jatkoa Trumpin politiikkalinjauksille, joissa hän on vähätellyt koronaviruksen vaarallisuutta ja vaatinut talouden avaamista epidemiasta välittämättä.

Tuoreilla tapahtumilla voi olla arvaamattomia vaikutuksia vaalien kannatussuhteisiin. Trump saa jonkin verran sympatiaa, mitä toisaalta vähentää hänen oman käytöksensä osuus tartunnan saamiseen. Jatkon kannalta ratkaisevaa onkin se, miten nopeasti presidentti toipuu. Jos Trump ei sairastu vakavasti vaan palaa karanteenin jälkeen täysissä voimissa, hän voi esiintyä koronan päihittäneenä teräsmiehenä, jonka rinnalla Biden näyttää heikolta. Tässä tapauksessa saatettaisiin kuitenkin jopa pohtia koko tapahtumaketjun todenperäisyyttä. Trumpin kohdalla on totuttu siihen, että kaikkiin tiedonantoihin on suhtauduttava terveellä epäilyksellä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että lähitulevaisuudessa vaaliväittelyt käytäneen varapresidenttiehdokkaiden eli Mike Pencen ja Kamala Harrisin kesken (Ilta-Sanomat 2.10.). Tämäkin muutos voi sataa republikaanien laariin, jos Pence hankkii maltillisella esiintymisellä takaisin Trumpin äärikantojen pelästyttämien peruskonservatiivien ääniä.

Ratkaisevaa on se, miten nopeasti presidentti toipuu.