Demokraattien Joe Bidenin vaalivoiton myötä Yhdysvallat "palaa pöytiin" eli järjestäytyneen kansainvälisen toiminnan piiriin. Näin arvioi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Niinistö katsoo, että esimerkiksi USA:n paluu Pariisin ilmastosopimukseen on merkittävä asia myös Suomen kannalta. Hän herättelikin jo suomalaisia ilmasto- ja ympäristöasioissa toimivia yrityksiä aktiivisuuteen Yhdysvaltain suuntaan.

Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat olleet läheiset myös presidentti Trumpin aikana. Presidentti Niinistö muistutti, että maidemme suhteiden tiivistyminen alkoi jo presidentti Obaman aikana noin puolen vuosikymmentä sitten.

Suomen merkitys kansainvälisessä politiikassa nousi kun Venäjän Krimin ja Ukrainan toiminnan seuraukset ulottuivat Itämerelle asti. Samoin Suomen keskeinen asema arktisessa yhteistyössä ja kyvyt arktisessa teknologiassa ja 5G-verkoissa ovat nostaneet Yhdysvaltojen mielenkiintoa Suomea kohtaan.

Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin linjaukset herättävät helpotusta monien USA:n liittolaisten parissa. Odotettavissa on, että Pohjois-Atlantin puolustusliitto Nato ja monet muut keskeiset kansainväliset järjestöt saavat taas jatkossa Yhdysvalloilta vahvan panoksen toimintaansa. USA palaa monenkeskiseen toimintaan ja ottaa takaisin keskeisen roolinsa niissä.

Paluuta entiseen ei kuitenkaan ole tiedossa, vaan Yhdysvallat on todennäköisesti entistä tietoisempi omista tavoitteistaan ja asettaa vaatimuksia myös toisille toimijoille. Näin esimerkiksi USA:n eurooppalaiset liittolaiset saavat valmistautua ottamaan yhä suuremman vastuun omasta turvallisuudestaan ja sen kustantamisesta. Bidenin USA tulee myös huomioimaan Euroopan Unionin instituutiona ja tärkeänä kumppanina. Toisin kuin presidentti Trump, joka pyrki kahdenvälisiin suhteisiin.

Maailman mittakaavassa länsimaisen mallin mukaiset demokratiat saavat jatkossa Bidenin Yhdysvalloista toivottavasti uutta innoitusta. Eri maiden autoritääriset johtajat ovat viime vuosina usein dominoineet kansainvälistä näyttämöä. Nyt tulisikin olla demokratioiden uuden nousun aika.

Yhdysvaltain vaalijärjestelmä, kaikkine ongelmineenkin, osoitti miten demokratia pystyy toimimaan kärjistyneessäkin tilanteessa. Biden sai selvän enemmistön valitsijamiehissä ja yhteensä 74 miljoonaa ääntä, joka on suurin äänisaalis presidenttiehdokkaalle koko Yhdysvaltain historian aikana.

Bidenin tehtävä kansalaistensa yhdistäjänä ei tule olemaan helppo. Hänellä on kuitenkin hyvät edellytykset viedä eteenpäin yhteistyön politiikkaa. Bidenin pitkä poliittinen ura ja hyvät henkilökohtaiset suhteet yli puoluerajojen auttavat tehtävässä. On ennakoitu, että Biden ottaisi hallintoonsa mukaan myös maltillisia republikaaneja. Joka tapauksessa USA:n hallinto saa nyt runsaasti osaavaa ja kokenutta väkeä eri virkoihin.