Pääkirjoitus: Kolmas rokotuskierros on saatava kunnolla käyntiin – omikron ei anna sijaa jahkailulle

Kolmannen koronarokotteen jakelu pitäisi saada nykyistä selkeämmillä säännöillä käyntiin. Ensimmäisten tutkimustulosten mukaan kolmospiikki on toimiva keino vähentää myös omikrontartuntoja ja sairaanhoidon kuormitusta.

Koronarokotteita kuvattuna Tapiolan terveysasemalla Espoossa.

Omikron tulee ja omikron leviää – mutta miten tepsivät rokotteet omikroniin ja kuinka vakavaa tautia se aiheuttaa?

Tässä on tiivistettynä tämän hetken koronavirusongelma useissa Euroopan maissa. Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo on arvioinut, että omikron nousee myös Suomessa valtamuunnokseksi vielä ennen joulua.

Lue lisää: Omikron­­tapausten räjähdysmäinen kasvu nähdään ehkä Suomessa lähi­aikoina – tällainen on asiantuntijan ennuste

Lue lisää: Britanniassa yksi ihminen kuollut omikron­muunnoksen aiheuttamaan tautiin

Britannian pääministeri Boris Johnson ehti jo julistaa maahan omikronvariantin vuoksi hätätilan. Britannia pyrkii rokottamaan kansalaisensa kolmatta kertaa vielä ennen uutta vuotta.

Ranskassa, Tanskassa ja Norjassa omikron leviää niin ikään vauhdilla. Husin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mukaan on syytä olettaa, että Suomen tilanne noudattelee samaa kaavaa.

– Olisi hyvin hämmästyttävää, jos sama kehitys ei toistuisi Suomessa, Lehtonen sanoi maanantaina IS:lle.

Lue lisää: Norjasta tuli koronan leviämispesäke – Husin Lehtonen arvioi Suomen olevan Norjan tiellä

Lue lisää: Norjassa hurja koronavaroitus: Tammikuussa jopa 300 000 tartuntaa päivässä jos toimiin ei ryhdytä

Vielä ei tiedetä tarkasti, kuinka vakavaa tautia omikron aiheuttaa. Se tiedetään silti, että variantti näyttää kiertävän kahden rokotteen antamaa suojaa varsin ovelasti.

Maailmalta on saatu kuitenkin jo tutkimustuloksia, joiden mukaan kolmas rokotus antaa omikronia vastaan huomattavasti kahta rokotetta paremman suojan.

Husin Lehtonen kuuluu heihin, jotka kannattavat kolmatta piikkiä laajasti väestölle. Hänellä itselläänkin on jo kolmospiikki.

– Olen up-to-date, Lehtonen kuvaili IS:lle.

Karkeasti ottaen voi sanoa, että jokainen lisärokotettu ihminen vähentää yhteiskunnassa kiertävän viruskuorman määrää. Kolmosrokotetut tulevat siten suojanneeksi omalla vastuullisella toiminnallaan myös rokottamattomia ja vähentäneeksi sairaanhoidon osaksi tulevaa kuormaa.

Suomen pitäisikin laatia uusi selkeä suunnitelma kolmannen rokotteen antamiselle. Tehosterokotteet ovat näillä näkymin ainoa keino välttää sulkutiloja ja estää terveydenhuollon romahdus.

Lue lisää: Rokotteet suojaavat myös omikronin aiheuttamalta vakavalta taudilta – Rämet: ”Kolmas rokoteannos on entistä tärkeämpi”

Lue lisää: Israelilais­tutkimus: Kaksi annosta Pfizeria menettää suoja­tehonsa omikronia vastaan 5–6 kuukaudessa

Tällä hetkellä Suomi on jakaantunut erikoisella tavalla kahtia.

On heitä, jotka eivät halua koronarokotetta – eivät edes sitä ensimmäistäkään – eikä heidän rokottamisekseen ole keksitty viisasten kiveä. Pitkälti heidän takiaan saatamme olla menossa kohti tilannetta, jossa hallituksen on otettava käyttöön kaikkia koskevia koronarajoituksia jopa valtakunnallista ”hätäjarrua” myöten.

Ja sitten on heitä, jotka haluaisivat ehdottomasti saada kolmannen rokotteen, mutta heille ei anneta sitä vielä. Suositukset ovat sekavia eikä esimerkiksi nuorempien ikäryhmien osalta ole täyttä yksimielisyyttä tavoitellusta rokotustahdista.

Lue lisää: Hallitus puntaroi uusien rajoitusten tarvetta vielä ennen joulua – tällaisessa tilanteessa hallitus joutuisi vetämään hätäjarrusta

Suomessa ei ole myöskään riittävästi rokotteita varastossa, jotta kolmospiikkejä riittäisi kaikille – mutta ei kai se saisi olla syynä hidastaa niiden antamista ensimmäisille ei-riskiryhmäläisille?

Euroopan lääkeviraston (Ema) mukaan jopa kolmen kuukauden rokotusväli olisi mahdollinen toisen ja kolmannen piikin välissä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek ilmoitti viikonloppuna STT:lle, että pohdinta rokotustahdin nopeuttamisesta on tarkoitus aloittaa tällä viikolla. Se on oikea suunta, sillä omikron ei anna sijaa jahkailulle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?