Pacea lui Xi Jinping, noul leopard din Samarkand și Drumul Mătăsii

0
0
Publicat:

China, prin Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing, a făcut public un plan de pace în Ucraina printr-un document cu 12 puncte: dialog pentru soluții pașnice între Moscova și Kiev, o mișcare surprinzătoare în condițiile în care Joe Biden și Vladimir Putin doar despre întoarcerea militarilor în cazarme nu au vorbit în ultimele zile.

leopard din Samarkand   Xi Jinping jpg

Cele 12 puncte, la prima vedere, după interpretarea occidentală pot fi catalogate ca fiind simple banalități, însă în realitate construiesc imagologic Chinei o platformă de nealiniere și la discursul occidental și la recentul izolaționism rus.

Sunt Statele Unite ale Americii și China principalii beneficiari ai întreruperii legăturilor economice între Europa, Germania în special, și Federația Rusă?

Haideți să fim pragmatici, războiul din Ucraina este o drama uriașă pentru ucraineni dar și pentru ruși, însă acest conflict are și doi câștigători tăcuți: Statele Unite ale Americii și China.

De la începutul războiului, schimburile comerciale dintre China și Federația Rusă au atins un nivel record în 2022, 190 de miliarde de dolari, o creștere de  aproximativ 30%, potrivit datelor vamale chineze, iar tranzacțiile din sectorul energetic au explodat după începerea războiului din Ucraina: China a cumpărat din Rusia anul trecut, între martie și decembrie, țiței în valoare de 50,6 miliarde de dolari, cu 45% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021, importurile de cărbune au crescut vertiginos cu 54% iar achizițiile de gaze naturale, inclusiv gaze naturale lichefiate, au crescut cu 155% ! De asemenea, Rusia a mai achiziționat echipamente de ultimă generație, vehicule, nave și avioane de luptă din China, în valoare de miliarde de dolari, potrivit unui raport  al Congresului SUA.

Statele Unite, pe de altă parte, au revenit în forță pe bătrânul continent, după mandatul președintelui Trump, conflictul din Ucraina regenerând nevoia europenilor de securitate, siguranță, adică de NATO, prin frica în special a esticilor – Polonia, România, Țările Baltice, de ursul din Ural și de blindatele sale.

Mai țineți minte de intenția germanilor și francezilor de a crea o armată europeană? Mai țineți minte de excelentul parteneriat economic, în special între Germania și Rusia – Nord Stream 2? Vă mai amintiți ambițiile Berlinului de a transforma Europa într-o putere mondială oarecum independentă de capitalul american? Astăzi, toate acestea, dacă nu sunt istorie, sunt cel puțin amânate pentru minim un deceniu.

Prin urmare, cinic și strategic, conflictul din Ucraina nu încurcă nici SUA, nici China, ba dimpotrivă.

Și atunci, de unde „Pacea lui Xi Jinping” cu 12 puncte banale? Cui dorește să transmită mesajul nealiniat de pace dar care în subsidiar este un mesaj de forță separat de retorica occidentală sau rusă?

Xi Jinping și China modernă râvnesc de două decenii la Commonwealth-ul Federației Ruse, fostele republici sovietice din Asia Centrală, zonă extrem de bogată în materii prime și energie. Mai mult decât atât, Xi Jinping se dorește a fi garantul „Drumului Mătăsii” din Asia Centrală, noul leopard din Samarkand, prin urmare acest mesaj de pace este adresat tocmai acestor țări, la doar câteva luni după summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai din Samarkand, Uzbekistan, structură care are în componență mai multe țări asiatice - China, Rusia, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan și Tadjikistan, India și Pakistan.

Este evident pentru statele din Asia Centrală - , Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan și Tadjikistan, că Rusia este slăbită de război și sancțiuni și etapizat vor alege mai degrabă parteneriatul cu tigrul Asiei, China.

Până în 2022, chinezii şi-ar fi dorit să dispună din Asia Centrală de mai mult petrol, gaz şi metale, însă a trebuit să țină cont, dând dovadă de pragmatism, de interesele ruseşti şi de moștenirea sovietică a ţărilor din Asia Centrală. Astăzi, în schimb, China are drum liber spre o apropiere de acele republici, data fiind dependența Rusiei de China, atât economică cât și militară.

Prin urmare, cele 12 puncte de pace oferite de China, Rusiei și Ucrainei sunt apă de ploaie în Occident, și cu siguranță niciun combatant nu va tine cont de ele, însă sunt un document excelent de nealiniere, de alternativă geopolitică, de regrupare a țărilor Asiei Centrale în jurul Chinei și noului leopard din Samarkand - Xi Jinping.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite