Säännöllisen sähköntuotannon sunnuntaina aloittanut Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos on poikinut ranskalaisen Arevan ja saksalaisen Siemensin muodostamalle laitostoimittajakonsortiolle miljardien eurojen tappiot, mutta suomalaiselle Teollisuuden Voimalle (TVO) OL3 näyttäisi olevan varsin kannattava investointi.

OL3 tuottaa sähköä noin 1 600 megawatin teholla. Laitosyksikköä ajetaan lähtökohtaisesti täydellä teholla. TVO:n kahden muun ydinvoimalaitoksen eli OL1:n ja OL2:n käyttökertoimet ovat maailman huippua. Käyttökertoimet ovat 1990-luvun alusta lähtien vaihdelleet 93 ja 97 %:n välillä.

Korkeat käyttökertoimet kertovat laitosyksiköiden luotettavasta toiminnasta, ja jos kovan onnen OL3 toimii jatkossa hyvin, lasketaan sen tuottaman sähkön hinta jopa miljardiluokassa vuositasolla.

Lyhyt laskutoimitus sen kertoo. Oletetaan, että OL3:n käyttökerroin on 90 prosenttia ja sähkön hinta 6,16 senttiä, joka on sähkön 28 vuorokauden veroton keskihinta pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa. Näillä parametreillä laskettuna OL3:n tuottaman sähkön arvo olisi 777 miljoonaa euroa vuodessa. Pörssisähkön keskihinta oli viime vuonna 15,4 senttiä kilowattitunnilta, mutta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja sodan sekoittamia energiamarkkinoita keskihinta oli 7,2 senttiä kilowattitunnilta vuonna 2021.

TVO maksoi OL3:sta oman ilmoituksensa mukaan 5,5 miljardia euroa. Vaikka OL3:n eeppiset mittasuhteet saanut myöhästyminen on aiheuttanut TVO:lle ja sen omistajille tappioita, on vaikea ymmärtää kritiikkiä, jonka mukaan OL3 tai ydinvoima ylipäätään eivät kannata.

Tehon ja eurojen lisäksi täytyy muistaa, että OL3 tuottaa sähköä seuraavat 60 vuotta. Ja jos oikein hyvin käy – kuten on käynyt kaikkien Suomen neljän ydinvoimalan kohdalla –, OL3:n käyttöikä voi aikanaan pidentyä suunnitellusta. OL3:n karmeaa viivästymistä on turha selittää, mutta sen käyttöikään ja tehoon suhteutettuna viivästyminen asettuu oikeisiin mittasuhteisiin.

TVO korostaa, että Euroopan suurimman ydinvoimalaitosyksikön OL3:n sähköntuotanto on erittäin merkittävä lisä puhtaaseen, kotimaiseen tuotantoon. OL3 kattaa noin 14 prosenttia Suomen sähköntarpeesta. Yhdessä Eurajoen Olkiluodossa sijaitsevat OL1, OL2 ja OL3 tuottavat noin 30 prosenttia Suomen sähköstä.

Samalla Suomesta tulee ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin sähkön suhteen käytännössä omavarainen. Rakenteilla olevat tuulivoimalat parantavat omavaraisuutta entisestään. Vihreä sähkö houkuttaa sijoittajia tekemään vihreän talouden investointeja Suomeen, kuten on jo tapahtunut,

Myös kuluttajat voivat iloita OL3:n valmistumisesta. Jo koekäytön aikana havaittiin, että uusi iso ydinvoimalaitos alentaa sähkön hintaa. Asiantuntijoiden mukaan hintojen lasku tulee jatkumaan, ja laitoksen sähköntuotanto tulee vakauttamaan sähkömarkkinoita. Sähköyhtiö Väre arvioi hiljattain, että verollinen pörssisähkön hinta laskisi Olkiluodon säännöllisen käyttöönoton myötä jopa 5 senttiä kilowattitunnilta.

2022 iskenyt energiakriisi ja ilmastonmuutos ovat osoittaneet, että ydinvoimaa tarvitaan lisää. Aika taisi vaan ajaa ohi OL3:n kaltaisten megahankkeiden. Seuraava hallitus tuokoon joustavuutta luvituksiin, jotta Suomeen päästään rakentamaan pienydinvoimalaitoksia. Nyt on oikea aika vauhdittaa ydinvoiman tulevai­suuden kehittämistä.