luni, mai 20, 2024

Putin, Prigojin şi Rusia de astăzi

Istoria grotescă a rebeliunii lui Prigojin a ajuns la capătul ei după o zi. A fost aceasta o zi în care ceva din edificiul monolitic al  tiraniei lui Putin s-a fărâmat, definitiv. Imaginile  mercenarilor care iau cu asalt centrele de comandament militar şi doboară elicoptere  nu se va şterge din memoria colectivă. Efigia unui Putin neînfricat, emul al lui Stalin, este deja istorie. Armistiţiul încheiat prin medierea  dictatorului din Belarus nu face decât să releve natura unui regim politic şi să indice amploarea  involuţiei  Rusiei înseşi. Prinsă între criminalul de drept comun, devenit şef de război, şi tiran,  naţiunea rusă poate contempla consecinţele propriilor sale alegeri:  minciuna, barbaria, violenţa, corupţia sunt  parte din cotidianul Rusiei anului de graţie 2023.

          O fotografie a unui imperiu decrepit

Rebeliunea lui Prigojin şi tot ceea ce a urmat este şi fotografie a Rusiei de astăzi. În cadrele acestui portret de grup se pot observa actorii acestei drame: dictatorul şi cercul său de complici, mercenarii pe cale de a fi eliminaţi din ecuaţia puterii , armata rusă şi şefii ei mai degrabă inepţi,  naţiunea rusă însăşi, captivă  încă a himerelor imperiale.

Iar această fotografie de grup  relevă amploarea mutaţiilor care au avut loc în deceniile de putinism. Eliminarea opoziţiei, intimidarea societăţii civile , ascensiunea clanurilor criminale,  ubicuitatea minciunii de stat, ,militarizarea imperalistă,  toate sunt parte din acest tablou dezvălui de mişcarea mercenarilor Wagner. Sinteză de totalitarism şi de premodermitate, de  despotism stalinist şi de patrimonialism brutal, Rusia lui  Putin s-a înfăţişat astfel cum este, dincolo de fardul potemkiniadei.

Războiul purtat împotriva Ucrainei este menit să facă să dureze acest regim  politic bazat de cleptocraţiei şi pe barbarie. Existenţa unui vecin  care să accepte pluralismul occidental este o ameninţare de moarte:  contrastul dramatic dintre  occidentalizare şi prăbuşirea în tiranie este expus dramatic în acest zile.  Ucraina este tot ceea ce Rusia lui Putin doreşte să distrugă,   pentru a supravieţui. 

           Rusia lui Putin s-a dorit a fi un imperiu , urmaşă demnă a imperiilor de dinaintea ei: nostalgia  pentru ţarism şi stalinism  exploatează, abil, acest nivel al resentimentului colectiv. Rusia lui Putin a ales,  deliberat şi agresiv, imperialismul ca mod de a exista. Din toate aceste opţiuni se naşte  ordinea  de astăzi, o ordine pe care rebeliunea lui Prigojin o  înfăţişează în toată decrepitudinea ei.

          Etalarea de arme nucleare nu poate  masca fondul de subdezvoltare al unei Rusii  infantilizate politic de propagandă. Contractul social dintre Putin şi supuşii săi  a condus naţiunea rusă în acest impas: confruntarea dintre kaghebist şi criminalul de drept comun este secvenţa în care se  concentrează mizeria politicii ruse de acum.

          Ce mai rămâne din acest imperiu criminal, după rebeliunea lui Prigojin?  Prudenţa ne obligă la luciditate şi la rezervă. Agonia putinismului nu se poate consuma  pe parcursul unei singure zile . Oricât de decrepit şi de cariat, regimul  lui Putin posedă un monopol militar care se consolidează acum.  Armatele private sunt absorbite, în fine, de armata de stat. Războiul din Ucraina continuă să fie raţiunea de a fi a putinismului : un eşec în Ucraina ar  fi epitaful pe piatra tombală a dictatorului.

          În pofida pierderilor şi a uzurii, Rusia  lui Putin pare pregătită să ducă mai departe războiul.  Rusia nu poate accepta o altă formă de organizare  decât cea imperială. Imperiul rus al lui Putin luptă, pe frontul din Ucraina, bătălia ce are ca scop supravieţuirea sa. Scrupulele morale sunt excluse în acest moment istoric.

          Rebeliunea lui Prigojin a dezvăluit, asemeni unei radiografii, osatura Rusiei de acum. Viitorul pe care Rusia îl oferă ca alternativă este prezentul ei de corupţie, barbarie şi minciună.  Lumea  rusă este un arhipelag  al criminalităţii-tirania lui Putin nu poate exporta decât suferinţă şi potemkiniadă. Rusia sa, asemeni  Uniunii Sovietice, este  doar un alt imperiu al răului.       

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

  1. Una peste alta s-au facut de ris dar asta cu ajutorul Televiziunilor ce nu ne-au prezentat realitatea .Tirziu ni s-a spus cum ca wagnerstii sunt doar 5000 de „capete” plecati sa cucereasca Moscova si sa il inlature pe Putin asta fara prezenta sefului lor Prigojin ce zacea la peste 40 de metri adincime in vreun buncar de neatins .O minciuna gogonata ce se dorea impartita intre Soigu si Prigojin cu ajutorul lui Putin care de incruntat ce era aproape ca il podinea risul pe la TV .Nisti aiuriti s-au dus sa veda Kremlinul dar ca un facut Prigojin i-a intors din drum .O sceneta de toata jena demna de lumea a treia .Nu merita nici un comentariu dar televiziunile ce au profitat mediatic ar trebui penalizate .Au tinut ,mincinos, o tara intreaga ca pe ghimpi „cu sufletul la gura” .Chestia cu excavatorul ne-a aratat ,dincolo de orisicare indoiala ,gogosile parfumate ce ne erau prezentate ca adevar .Razboiul devine si el o gogoasa iar teoriile conspirationiste vor bucura si vor scadea glicemia multor rusofili . Putin a „infrint ”.Culmea idioteniei Lukasenko rezolva treaba si Prigojin pleca in vacanta in Belarus .Ii vor da pe mina rachetele nucleare alea de nimeni nu mai are habar de exista .Ne aflam in plin „science fiction”acolo unde bravii luptatori sovietici distrug doar casele sarmanilor cetateni ai Ucrainei si si se bat unii cu altii fara sa stie de ce .Iaca un Prigojin ce zice ca nu a vrut sa vada singe si de ce nu poate Putin va zice curind la fel . Momentul devine de referinta . Intreg mapamondul ,mintit la TV ,va inchide televizoarele atunci cind rusii vor da comunicate .Nu ii va mai crede nimeni indiferent de ceea ce vor zice .Mutrele „ timpe” ale unor prezentatori TV ce au fost nevoiti sa ne zica cum se intorce Prigojin victorios aflat la sute de km distanta de Putin ne-au umplut inimile de bucurie .Stirile au devenit gogosi de presa . Acum este vremea sa se nasca o lege europeana ce controleaza astfel de „timpenii” mediatice ce numai pot fi parte a vietii noasre cotidiene .Pina si miniciuna are rostul ei dar in cazul de fata s-a intrecut masura .Gurile cascate ale prezentatorilor de pe la Tv si ale unor formatori de opinie, toti de mai mare risul, ne-au aratat intregul atunci cind au fost nevoiti sa ne spuna adevarul (daca ei chiar au crezut minciuna este impardonabil).O serie intrega de comentatori au inghitit si ei galusca si si-au dat cu presupusul . Invitatii vor deveni parte a glumelor de tot felul .Avintul mediatic seamana acum cu celebra zicere „avintul prabusirea ”.Risul ne umple inimile de bucurie mai ceva ca filmul cu veneratii trecutului Stan si Bran aia de se prefaceau studenti la Oxford .Pacala si Tindala au dat recital pe mai toate posturile de televiziune .Acum suntem nevoiti sa ne intoarcem la zicerile poetului : „ce e val ca valul trece ”si sa raminem si ca vrem si ca nu vrem , la toate rece .

    • Ma tem ca greșite grav.

      Ne aflam in fata unui puci la fel precum cel turcesc…

      Putin are acum argumentele necesare pentru o profunda epurare a Aparatului de partid și de stat, începând cu cei din jurul sau și Armata.

    • Eu nu cred ca Putin putea fi atat de incompetent incat sa faca un asemenea scenariu in care sa se faca de ras complet. A iesit pe TV a tunat si a fulgerat ca tradatorii vor fi pedepsiti exemplar dupa care i-a lasat nepedepsiti. Chestia asta e fatala pentru dictatori, arata slabiciune. Se pot intampla diverse lucruri sinistre dar, orice s-ar intampla, un lucru e clar, de acum inainte Putin poate fi sfidat de anumite persoane din interiorul Rusiei fara nicio consecinta. Poate imparatul nu e complet gol dar nici nu mai e in costum. E in camasa si pantofi dar ii lipsesc pantalonii.

      • Mare minune ca acesti wagneristi sa nu se rascoale, fara Prigojin la butoane ,indiferent de costuri.Putin ii numeste tradatori pe cei care au purces spre a ataca Moscova .Prigojin nu se numara printre acestia .Singura eroare ne arata cum „tradatorii ” sunt primiti de catre Lukasenko fapt ce il transforma automat pe Lukasenko in aliatul unor tradatori ai Rusiei .Asa se intimpla cind scenaristii se grabesc .Erorile ii vor costa .

  2. „În cadrele acestui portret de grup se pot observa actorii acestei drame: dictatorul şi cercul său de complici, mercenarii pe cale de a fi eliminați din ecuația puterii , armata rusă şi șefii ei mai degrabă inepți, națiunea rusă însăși, captivă încă a himerelor imperiale.”

    În acest context, eu văd, dimpotrivă, că edificiul monolitic al tiraniei lui Putin s-a consolidat.

    „Conducătorul” și-a dovedit capacitatea de a-și elimina competitorii.

    Regizată sau nu (este de neimaginat capacitatea câtorva mii de rebeli să înainteze nestingheriți sute de kilometri în câteva ore spre Moscova), rebeliunea confirmă statutul de lider autoritar al lui Vladimir Putin.

  3. Praf in ochi. A inceput cu Preajigodin plangandu-si camarazii bombardati intentionat/ucisi de armata rusa si s-a incheiat cu el proaspat aranjat (si fara cazier de terorist) in preajma butoanelor focoaselor nucleare transferate in Belarus (eu asta cred ca a fost scopul/unul dintre scopuri).

    • Dacă n-a existat regie înseamnă c-a existat o baghetă magică – căci e lucru nemaivăzut ca un outsider (Lukașenko) să rezolve așa o răzmeriță în doar cîteva ceasuri și încă cum: făcîndu-l pe stăpînul (chiar și al lui!) dictator (Putin) să-și înghită cuvintele! Vă amintiți cuvintele președintelui Federației Ruse, fostul spion KGB Putin: „singura pedeapsă pentru trădare e moartea”? Mai rămîne ca
      Prigojin să fie urmat în Belarus de wagneriții lui ca să avem viziunea completă a acestui jalnic thriller.

  4. Rusia nu mai este Imperiul Răului, este chiar Iadul.
    Episodul cu Prigojin a arătat că Rusia este un stat mafiot, cu mafioții ocupând cele mai importante funcții în stat. A fost o luptă între mafioți pentru putere și bani.
    Situația din Rusia este foarte periculoasă pentru restul Lumii deoarece este incontrolabilă. După acest episod Rusia va deveni și mai agresivă.
    Ce-i de făcut? Din nenorocire, nu există soluție. Prin 1988 Reagan ar fi putut ca reciproc să desființeze armamentul nuclear, dar n-a făcut-o. Acum tragem toți consecințele.

  5. Efectul neasteptat si spectaculos al puciului Prigojin, esuat in opereta, este ca Vladimir Putin este mai popular ca oricand. Daca acum ar fi alegeri prezidentiale in Rusia, Putin ar fi reales cu vot covarsitor.

  6. Pai Dom Ioan, nu mai au bani sa-si tina puscariasii in inchisori. E mai ieftin sa-i dai prin masina de tocat carne. Fabulos.

  7. Iata de ce Dreptul International interzice mercenariatul, iar mercenarii nu beneficiaza de drepturile prizonierilor de razboi ci sunt arestati de drept comun, eventual criminali. Pe noi le-au obligat dupa Revolutie sa desfiintam Garzile Patriotice ca fiind o armata paralela, dar sunt permise in mai toate tarile firme private de paza care uneori au si contracte cu armata, ca sa faca treburile murdare.

      • The National Guard is a state-based military force that becomes part of the reserve components of the United States Army and the United States Air Force when activated for federal missions. It is a military reserve force composed of National Guard military members or units of each state and the territories of Guam, the Virgin Islands, Puerto Rico, and the District of Columbia, for a total of 54 separate organizations. It is officially created under Congress’s Article 1 Section 8 ability to „raise and support armies”. All members of the National Guard are also members of the organized militia of the United States as defined by 10 U.S.C. § 246. National Guard units are under the dual control of state governments and the federal government.
        Mai multe despre National Guard: https://en.wikipedia.org/wiki/National_Guard_(United_States)
        NU ESTE DELOC O ARMATA PRIVATA!!!

  8. Atle imperii, incepand cu cel rus, indian, persan, brazilian, sud-african, indonezian, saudit, etc, etc, se uita la chinezi sa le asigure integritatea si securitatea teritoriala. In acest context, rusofonii Crimeii si Donbasului spera si ei sa ii protejeze chinezii (in mod indirect) macar o parte a drepturilor fundamentale, incepand cu dreptul la scoala in limba materna, dreptul la propriul cult si la propria cultura, etc. WHAAAT A SHAAMEE!

    P.S: Atata timp cat umblam cu ipocrizia standardelor duble, ocaua mica, etc, sansele sa castigam inimile si mintile oamenilor din estul si din sudul global sunt „zero”. Ba avem chiar sanse sa ne erodam (cu timpul) prorpriul moral. Nu este de mirare de ce populismul iliberal este in floare – a se vedea Fidesz, PiS, AfD, LePen, AUR, etc, sau asaltul trumpistilor asupra Capitoliului.

    • In principiu, aveti dreptate; dar exista o mica problema: atunci cand decretezi un sistem politic singurul corect si il impui fortat, ai reactii ostile intotdeauna; in plus, activistii si activistele nu sunt curati si corecti sau destepti intotdeauna; asta ridica alte proteste.
      Putin a incercat sa se prezinte ca liderul mondial al acestor nemultumiri. Nu a reusit. Ceea ce denota ca protestele anti „corectitudine” nu sunt asa de extremiste -si aeriene- pe se vrea in prezentari.
      Nu uitati formulele de aur ale politici (dintotdeauna):”Scutul la mijloc” si „aureas mediocritatis”.

    • Ceea ce ne dorim este întotdeauna bazat pe ce am trăit pana atunci.
      În cartea sa, „The last 100 days”, Patrick McGuiness povestește socul primelor zile când a aterizat în România comunista: „Nu aveai unde sa bei o cafea”. Sunt sigur ca pentru romani, faptul ca nu existau cafenele nu era cea mai mare problema in acel moment, pentru ca multi nici nu isi imaginau ca pot exista cafenele la colțul străzii.
      Pana nu știi ca se poate sa ai ceva, acel ceva nu îți lipsește, cu excepția lucrurilor de baza. Poate ca dacă nu eram privați de lucrurile de bază, nici nu ne revoltam, în mod cert am fi avut azi mult mai mulți nostalgici ai comunismului.
      Pe rusi, tot încearcă unii sa ii convingă ca le lipsește democrația, ca e dictatură, samd. Dar ei au cafenele și nu le lipsește nimic, mai ales în marile orașe. Exista dizidenți, dar sunt vazuti ca niste ciudatenii, de ce ti-ai risca viata, cariera, pentru ceva cu minime sanse de izbanda? Asa a fost și la noi, din păcate… Apoi, rusii pot pleca din țară daca nu le convine. Dar nu prea se inghesuie nici la asta.
      Pentru ca Rusia e un stat de tip OPEC, își exporta resursele și cu asta își plătește cetățenii, care altfel nu se omoară nici cu școala, nici cu munca, și nu cred ca au niște trăiri morale și etice prea intense în lipsa unei societăți meritocrarice.
      Nu vreau sa le găsesc justificări, dar a-i demoniza alături de conducătorul lor e cam dur. Sunt sigur ca ar cădea intr-un marasm total dacă societatea ar fi liberalizata, iar oligarhii, care au furat startul de zeci de ani, ar găsi ușor modalități de a deturna societatea intr-o altfel de dictatură la fel de nociva pentru ei și pentru noi, caci armata și foloasele nucleare ar cădea pe cine știe ce mâini. Ar putea institui un capitalism sălbatic în care din vanzarea resurselor, din care Putin mai da o parte și la popor, ar ajunge exclusiv la cleptocratie, deci scăpa cine poate. Sa nu crezi ca rusii, popor care e încă format în comunism, nu se gândesc la varianta asta. Atunci de ce sa dea vrabia din mana pe ceva ce poate lua orice întorsătură?

  9. @BUNUL S…Totusi scena finala cu niste rusi si niste rusoaice care ii saluta cu entuziasm pe mercenarii rusi care pleaca este remarcabila. Creativitatea structurilor ukrainene desemnate sa creeze imagini de imbarbatare a impresionat din prima zi a agresiunii rusesti . Dar viteza cu care ideea a fost pusa in practica de data asta in studioul din Kiev pe Don arata ca Ukraina e infinit mai motivata si va invinge.

    • Putin se afla in cel mai dificil moment de cind este Presedintele Rusiei .Pus in fata unor alegeri el poate cadea la mijloc si este posibil ca Soigu cu Prigojjin sa fi pus la cale scoaterea lui Putin din joc .Faptul ca trupele sovietelor ,aflate sub conducerea lui Soigu , l-au lasat liber in drumul sau catre Moscova este o comfirmare a unei posibile aliante anti Putin ce mai intii trebuie decredibilizat si abia apoi inlaturat .

  10. In timp ce noi ne uitam cu sufletul la gura la actiunea lui Prigojin impotriva lui Putin, retraind parca acele zile din decembrie 1989, in Grecia partidele de extrema dreapta castigau alegerile, iar in Germania AfD (formațiunea de extremă-dreapta din Germania) castiga primul post la guvernare in Sonneberg. In opinia mea, acestea sunt amenintari mult mai mari pentru democratia europeana decat „reprezentatia” oferita de Prigojin pe soselele din Rusia.

  11. In Bucătărie am un calendar de familie. Mai citesc, mai rup o pagina. Notez pe el ce este important pentru mine si ce am de făcut in următoarele zile.
    Astăzi am citit o gluma. Un roman aflat in Anglia povestește. “Ma plimbam ieri prin Londra si am văzut o mașina parcata, cu un abțibild lipit pe bara din spate pe care scria: mi-e dor de România. I-am spart geamul, i-am furat casetofonul si i-am lăsat un bilet cu o notița scurta: Acum îți mai este?”

    • Sa vezi ca zice ca da ! :)

      Insa realitatea este aceea ca nu e nevoie de un român pentru a sparge o masina. Aici, in România, nu prea se sparg masini. In Franta, rata de spargere este uriasa, in UK nici nu vreau sa ma gândesc, ma rog. daca vrem masini sparte in mod regulat, trebuie sa importam africani, orientali, in suficient numar. Fara a-i uita pe magrebini.

  12. Prigojin si-a dat demisia, si ca sa fie mai spectaculos a jucat un rol, i-a mai imbunatatit imaginea lui Putin, care acum pare o varianta de stabilitate. Fiindca daca nu el … se incepe haosul. Pentru cine o fi spectacolul? Pentru publicul intern, extern, ambele, habar nu am.

  13. Istoricii se întreabă de ce Hanibal s-a oprit în fața zidurilor Romei? N-au mai vrut să ucidă și să jefuiască Cetatea eterna, cu toate că jurase că va răzbuna Cartagina? Nu poți să-l compari pe criminalul Prigojin cu Hanibal. Însă atât Roma, cât și cea de-a treia Vomă (Mosca), au fost cuprinse de panica. Sau și unul, și celălalt s-au mulțumit că le-au făcut să dispere, sa tremure? Fapt este că Prigojin nu a dorit in ruptul capului să pătrundă în cea de-a treia Vomă. S-a ferit să-și pună în pericol viața lui de câine. Și-a trimis banda de asasini sa mărșăluiască ca bezmeticii. Sa facă spectacol. Sa se laude. O, viața ucigașului Prigojin, fost pușcăriaș, nu face nici cât pielea unui șobolan mort. O, viața Fuhrer-ului Roșu, nu face nici cât un muc de pe deget.

    • Mare minune ca acesti wagneristi sa nu se rascoale, fara Prigojin la butoane ,indiferent de costuri.Putin ii numeste tradatori pe cei care au purces spre a ataca Moscova .Prigojin nu se numara printre acestia .Singura eroare ne arata cum „tradatorii ” sunt primiti de catre Lukasenko fapt ce il transforma automat pe Lukasenko in aliatul unor tradatori ai Rusiei .Asa se intimpla cind scenaristii se grabesc .Erorile ii vor costa .

    • Cum ar fi aratat lumea cu Cartagina la butoane, mai bine nu s-ar gândi nimeni.
      Hanibal s-a oprit pentru ca jumate din trupele lui, gali, iberici, pradau, cealalta jumate erau sleiti, si Roma avea practic numai soldati intre ziduri, fiecare cetatean fiind practic un ostas – la nevoie, asa cum facusera spartanii, care faurisera si armate de hiloti si sclavi, puteau si romanii sa faca asta, chiar mai bine avand mai multi. Pe urma erau aliatii romanilor. Apoi, diplomatia romanilor. Apoi, aprovizionarea punilor. iar deasupra tuturor, prostia din capul liderului luminat Hanibal, care se identifica deja cu Melqart. La Roma, lumea era ceva mai rationala.
      Urmarea se cunoaste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro