Terug naar de krant

Militaire en financiële steun aan Oekraïne is ook van levensbelang voor de Europese veiligheid

Leeslijst commentaar

Oekraïne

Leeslijst

Hoewel kou, vorst en sneeuw de gevechten aan de frontlinies iets lijken te vertragen, maken miljoenen Oekraïners zich op voor een winter zoals de vorige: dagelijkse aanvalsgolven door tientallen Russische drones en raketten, gericht op de cruciale infrastructuur van het land. Analisten waarschuwen dat Moskou al maanden raketten spaart om extra hard toe te kunnen slaan in de koudste maanden van het jaar.

Met een bewonderenswaardig incasseringsvermogen leren de Oekraïners zo langzamerhand leven met de systematische pogingen tot vernietiging van hun land, geregisseerd vanuit Moskou. Maar onder de belegerde bevolking groeit ook het besef dat Poetins oorlog een open einde heeft. Of, beter gezegd, voorlopig helemaal geen einde. Het Oekraïense tegenoffensief, dat in juni begon, heeft niet geleid tot grote verschuivingen aan het front, mede door een gebrek aan voldoende krachtige wapens en munitie. Met name het ontbreken van luchtoverwicht brak de Oekraïense troepen op, maar ook het gebrek aan munitie en apparatuur voor het onschadelijk maken van mijnenvelden.

Moskou lijdt weliswaar grote verliezen op het slagveld, de oorlogseconomie van het Kremlin draait op volle toeren en Russische troepen zijn inmiddels op verschillende plaatsen weer in de aanval gegaan. Ondanks de westerse sancties beschikt Rusland ook komend jaar over meer granaten voor de artillerie dan Oekraïne, meer raketten, drones, vliegtuigen en helikopters. Opgeteld bij het overwicht in manschappen lijkt Rusland in 2024 militair in het voordeel. Poetin laat zich bovendien niet afschrikken door driehonderdduizend slachtoffers onder zijn troepen – het aantal doden en gewonden dat volgens Kyiv aan Russische zijde is gevallen.

Lees ook Steun voor Oekraïne gaat niet snel genoeg: ‘Rusland is in 2024 in het voordeel’
Oekraïense militairen demonstreren een stuk luchtafweergeschut. Foto Oleg Petrasyuk/EPA

In deze precaire fase van de oorlog is het daarom ronduit verontrustend dat de Amerikaanse militaire steun aan Oekraïne en de financiële steun van de Europese Unie aan het land in gevaar zijn. Het Witte Huis waarschuwde maandag dat de militaire steun aan Oekraïne voor het einde van het jaar stopt als de verdeeldheid in het Congres aanhoudt. Binnen de EU dreigt financiële hulp ter waarde van 50 miljard euro te stranden op interne onenigheid, onder meer door de harde opstelling van Hongarije.

Het zou een historische vergissing zijn om Oekraïne op dit gevaarlijke moment in zijn overlevingsstrijd in de steek te laten. De voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, luitenant-admiraal Rob Bauer, vraagt zich in een interview met NRC terecht af of mensen die twijfelen over de voortzetting van de steun „écht begrijpen wat de consequenties zijn als de Russen winnen in Oekraïne”. Poetins terreurcampagne gaat veel verder dan het voortbestaan van Oekraïne en het lot van ruim veertig miljoen burgers. Er is geen reden om aan te nemen dat Rusland stopt als het zijn buurland heeft ingenomen.

De alarmerende berichten over de aanhoudende Russische dreiging lijken nog steeds niet ten volle door te dringen tot de Europese hoofdsteden. Overheden en de industrie werken nog altijd onvoldoende samen bij de productie van wapens en munitie die van levensbelang zijn voor Oekraïne. Die zorgwekkende constatering zouden ook de partijen in de Nederlandse coalitiebespreking mee moeten nemen in hun overwegingen. Rekenen op onbeperkte voortzetting van de Amerikaanse steun zou getuigen van naïviteit. Europa is zelf verantwoordelijk voor zijn veiligheid en het is de hoogste tijd daarnaar te handelen.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 5 december 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in